Tip os log ind
Et glimt fra Youtube-videoen, hvor Johannes Nielsen banker tatoveringshammeren to gange i bagdelen af hver gris - så dyrene skriver af smerte og forsøger at komme væk.

Vi tvinges til at mishandle vores dyr

Johannes Nielsen, Rohde, protesterer mod tatovering af slagtegrise
15. maj 2015, 10.28

GALTEN - Vi tvinges til at mishandle vores dyr.

Med den melding er en af de store midtjyske svineavlere, Johannes Nielsen, Rohde, braget igennem til de landsdækkende medier som forkæmper for dyrevelfærd.

Johannes Nielsen er gået i enmands-krig mod kravet om, at svineavlerne skal tatovere deres grise, før de køres til slagteriet.

Det sker med en tatoveringshammer med to centimeter lange pigge, som hamres to gange i grisens bagdel, inden den skal til slagteriet.


- Direkte smerte

- Det er en direkte smerte, man påfører grisene nogle timer før, de skal til slagteriet. Det er den værste oplevelse, de oplever i mine stalde, siger Johannes Nielsen.

- Jeg er vokset op på landet, og sådan har man altid gjort, men det er træls arbejde, og i den senere tid har det fyldt mere og mere i min bevidsthed, siger den 64-årige gårdejer.

Han besluttede derfor for kort tid siden at engagere produktionsselskabet Freelance Film i Aabenraa til at optage en video af, hvordan det foregår i hans egen svinesti, når grisene slås med tatoveringshammeren - med skræmte grise, der hyler af smerte og forsøger at komme væk.

Videoen har han lagt på Youtube, og det har kickstartet en landsdækkende debat.


Når grisen er slagtet

Tatoveringen giver grisen et femcifret nummer, så den kan spores tilbage til den landmand, der har leveret den, og mærkningen er et krav fra slagterierne, der begrunder med fødevaresikkerhed.

- Men det må kunne gøres på en anden måde. For eksempel efter at grisene er slagtet, mener Johannes Nielsen.

Han er vred over, at man som svineavler udsættes fore flere og flere kontroller omkring alt muligt, der kaldes dyrevelfærd - men stadig skal udsætte sine dyr for lidelse.

- Når fødevareminister Dan Jørgensen kalder sig for dyrevelfærdsminister, så bør han da for fanden gøre noget ved det her, siger Johannes Nielsen til Midtjyllands Avis.

- Haleklipning af smågrise betragtes også af nogen som i strid med god dyrevelfærd. Vil du også kæmpe imod det?

- Nej, i min verden påfører man grisene mere smerte ved ikke at klippe halerne. Det yderste led af deres hale er følelsesløst, så de mærker ikke, hvis de bliver bidt, og det kan give store problemer med halebid og betændelse.


- Du skubber ikke lige...

Hos det store svineslagteri Danish Crown afviser pressechef Jens Hansen, at man kan afskaffe tatovering af grisene.

- Tatoveringen er, som det ser ud nu, desværre i et vidt omfang nødvendig, for at vi kan have den fantastiske eksport af svin, som vi har i Danmark, siger Jens Hansen til TV2 Østjylland.

Det kommer ikke bag på Johannes Nielsen:

- Du skubber ikke lige til Danish Crown, vel, siger han.

Debatten fortsætter, og i morgen er Rohde-bonden gæst i TV2-programmet »Go'mogen Danmark«. sinn


Ordet er dit