Tip os log ind

Vi skal ikke systematisk rense vores drikkevand

12. september 2018, 11.46

NØDLØSNING Ifølge pressen foreslår Hjørring Vandselskab, at vi systematisk begynder at rense vores drikkevand fra hanen. Som direktør i Danske Vandværker tager jeg dybt afstand fra den ide. Efter min mening risikerer vi at udhule vores gode model for drikkevand, hvis vi giver los for rensning af vandet.

Hvorfor? Jo, fordi vi så signalerer, at teknologien kan klare alle problemerne for os, og ingen behøver at passe på vores grundvand.

I Danske Vandværker mener vi, at rensning af drikkevand er et våben, som kun skal benyttes i ganske særlige tilfælde og kun i en fastsat periode. Med andre ord er den såkaldte videregående vandbehandling en nødløsning. Det er for eksempel en nødløsning, når man driver vandværk på en ø og ikke kan finde alternative kildepladser.

Heldigvis er der generel bred politisk enighed om, at vi ikke skal rense vores drikkevand mere, end vi gør i dag. Danske Vandværker bakker helhjertet op om alle tiltag, som kan beskytte vores grundvand. Vi prioriterer grundvandsovervågning højt og mener, at vi bør øge overvågningen og indføre stop for brug af pesticider i de boringsnære områder.

Det kan ikke understreges nok, at videregående vandbehandling for nuværende er en nødbremse, der skal aktiveres med den største forsigtighed. Det handler om at tænke fremad og ikke kun på, hvad der er den nemme løsning på den korte bane.


Ordet er ditMere Debat