Tip os log ind

Vanddrivende, det virker

19. september 2018, 10.41

Jeg følger med i hospitalsdebatten af to årsager.

Jeg synes, det er et spændende drama om fyringer af topchefer, politikernes mistro til direktionen og hvad mon det kan få af konsekvenser.

Og så har jeg på det seneste selv personligt stiftet bekendtskab med sygehusvæsenet. Jeg har fået konstateret nyresten.

Som forberedelse til at få dem bortopereret skulle jeg møde på hospitalet i Viborg til en nyrefunktionstest.

En rar mandlig sygeplejerske mødte mig smilende præcis kl 09.00 som min aftale lød på. Han gav mig en kop og en liter vand.

- Vandet skal du drikke jævnt fordelt over den næste time, så er du klar til scanning, sagde han, toilettet er første dør til højre.

Nøjagtig kl. 10.00 kom en sød sygeplejerske og bød mig ned i en stol. Jeg fik et fint lille prik i armen, hvor hun efterlod en nål med beholder. Hun forklarede, at det var igennem beholderen at hun ville indføre det radioaktive stof, der under scanningen skulle synliggøre aktiviteten i nyrerne.

Selve scanningen ville vare 30 minutter. I den sidste tredjedel af scanningen, ville hun indføre et vanddrivende middel. Sygeplejersken gjorde meget ud af at spørge ind til om jeg havde prøvet at få vanddrivende middel før. Det havde jeg ikke.

Jeg kom op på briksen, en plade blev placeret over min mave, og radioaktiviteten skudt ind. Scanningen startede.

Jeg lå nu alene i rummet og slappede af og tænkte på alskens ting.

I løbet af de første 20 minutter begyndte den væske, som jeg havde drukket at trænge sig på for naturlig afgang. Samtidig kom den søde sygeplejerske og gav mig det vanddrivende middel. Allerede efter 5 min pressede det så meget på, så det næsten kunne komme ud af øjnene.

- Nårj, tænkte jeg, hvis nu direktionen fyrer hende, så tisser jeg i bukserne.

Det gjorde de ikke. Hun reddede mig lige inden gongongen lød, og jeg nåede med min kolbe i hånden ned på det nærmeste toilet. Det var som at blive født på ny.

»Husk lige at lade vandet inden du forlader sygehuset« var hendes søde farvelhilsen. Og det gjorde jeg så.

Og tre gange mere inden jeg nåede til Silkeborg. Og hver gang med den afslappende, befriende og positiv oplevelse, som vi alle kender.

Jeg har læst et sted, at mange store aftaler i verdenshistorien er indgået på et toilet. Jeg anbefaler derfor, at give alle parter i sygehussagen et skud vanddrivende.

Og samtidig skal ledelsen huske at passe godt på det sygehusvæsen vi har. Det funker nemlig rigtig, rigtig godt - uden for direktionsgangene.


Ordet er ditMere Debat