Tip os log ind
  • 1/: Mange unge tror, at gamer-knivene er legetøj. Men de er ulovlige og kan koste både bøde og plet på straffeattesten.
  • 1/: - Stop dog med at smadre din fremtid på grund af uvidenhed, lyder opfordringen fra SSP-koordinator Kristian Kilt til unge, der køber ulovlige knive på nettet.
    Foto: Kenneth Lynghøj

Ulovlig kniv-dille har taget fart: Mange unge sigtet

Antallet af sager mod unge, der importerer ulovlige knive er mangedoblet
15. februar 2019, 09.14

GALTEN/RY/SKANDERBORG Et stigende antal unge skaffer sig selv problemer på halsen, fordi de køber såkaldte gamer-knive på nettet.

I Skanderborg Kommune er antallet af sager, hvor unge er sigtet for at overtræde knivloven, mangedoblet - fra ni i 2017 til over 50 i 2018 - og stigningen fortsætter, for i år til dato er allerede rejst otte nye sager.

Knivene, der gerne bæres i en snor omkring halsen, indgår i det populære computerspil CounterStrike: Global Offensive, og en del unge får den idé at købe en rigtig kniv.

Men det er en dårlig idé, fastslår SSP-konsulent Kristian Kilt, der har fulgt udviklingen.

- Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at det frister hjemme på teenagerværelset, når der kan købes CS:GO knive til 74 kroner.

Men knivene er ulovlige i Danmark og bliver oftest beslaglagt i tolden i Kastrup Lufthavn, når kinesiske pakker scannes for indhold, forklarer han på SSP-Skanderborgs Facebook-side.

- Det medfører sigtelse efter enten knivlov eller våbenlov og medfører en bøde på fra 1500 til 3000 kroner, og den unge risikerer en plet på den offentlige straffeattest i 10 år.

- Det kan betyde smadrede uddannelsesdrømme. Så stop dog med at smadre din fremtid på grund af uvidenhed, lyder opfordringen fra Kristian Kilt.

De knive, det handler om, er oftest gamerknive eller halsknive. Næsten alle knive, der kan købes i kinesiske netbutikker, er ulovlige, så det er klogest ikke at købe nogen.

Men det er ikke rigtig trængt ind hos nogle unge, for der er mange tilsvarende sager, som ligger og venter på behandling hos politiet, konstaterer SSP-konsulenten.


Kommer bag på de unge

Lokalbetjent i Ry, Vagn Stensig Kristensen, har behandlet en række af knivsagerne. Han fortæller, at det oftest handler om såkaldte gamerknive, og at det kommer bag på de unge, at de har gjort noget ulovligt. De har via netannoncer fået indtryk af, at det er legetøjsknive.

Sagerne kan også handle om ulovlige springknive, butterflyknive og andre typer, som folk fristes til at købe på kinesiske hjemmesider.

- Nogle kommer i problemer uforvarende - de tror, de køber en lovlig foldekniv, som så viser sig at være en springkniv, fortæller Vagn Stensig Kristensen.


Ordet er ditMere Ry-Galten