Tip os log ind
Foto: Jakob Stigsen Andersen

Udvikling kontra afvikling

04. maj 2019, 07.45

UDVIKLING Jeg havde nær fået kaffen galt i halsen, da jeg læste et indlæg i MJA-debatten. Indlægget handlede om, at Orla Madsen der nær havde fået påskesilden galt i halsen, da han læste om en forening der vil AFVIKLE Silkeborg, jeg tænkte, mon det er islamisk stat eller lign?

Men ved videre læsning kan jeg se, at det handler om en gruppe borgere der har dannet en forening, der hedder Skøn på Silkeborg. En forening med en bred tilgang til UDVIKLING af vores by.

Jeg har ved flere lejligheder læst, hvis man ikke UDVIKLER, så AFVIKLER man. Jeg synes snarere, man gør betydningen af begrebet UDVIKLING til noget bombastisk sort/hvidt. I stedet kan man vælge at gøre UDVIKLING nuanceret. F.eks ved mere borgerinddragelse.

Vores borgmester udtaler, at 100.000 indbyggere er målet, som bekendt siger man, målet helliger midlet.

Man river historiske bygninger ned, og opfører betonkolosser i moderne arkitektonisk mainstream stil.

Hvordan er dette forkromede antal på 100.000 opstået?

Nu er Silkeborg som bekendt blevet UDVIKLET til »Outdoor hovedstad«. For at opnå det prædikat er man så i gang med at AFVIKLE naturen.

I stedet har man valgt at INDVIKLE naturen inde ved Søvej. Lad os nu slå fast, natur kan ikke arkitekttegnes. Natur er en lang UDVIKLING, en udvikling der tager flere hundrede år om at opstå, men en dag at nedbryde. Derfor er det ganske forfærdelig med det indgreb, Nordskovvej er. Beboere langs området havde fred. Men så valgte man at AFVIKLE naturen, lave en genvej til Horsensvej og samtidig lede mere trafik ind til bymidten, vist nok for at UDVIKLE Silkeborg.

I en artikel i debatten, læste jeg forleden nogle vise ord, der beskriver epokerne fra vikingetiden og frem til nu. Her i skærmalderen er det det legende menneske, der er i flertal. Det legende menneske deltager flittigt i at AFVIKLE vores natur. Det legende menneske kører bla. rundt med entreprenørmaskiner og laver cykelspor i vores fælles statsskove, så det legende menneske kan lege.

Men går vi længere tilbage end vikingetiden, skete der en evolution, hvoraf homo sapiens opstod. Homo sapiens betyder ifølge Carl von Linne »det tænkende menneske«. Hvor skal det tænkende menneske være i dag?

Det tænkende menneske der er klar over, at hvis man AFVIKLER naturen, kommer den ikke tilbage. Begrebet natur kommer sikkert af naturligt.

Der skal naturligvis være plads til det legende menneske, men ikke på bekostning af naturen, som er det eneste hjem for insekter, dyr og fugle.

For at vende tilbage til »den gale hals« Så håber jeg da, at Orla Madsen har læst hvad Skøn på Silkeborg er for en forening, og dermed fået påskesilden placeret et mere passende sted!


Ordet er ditMere Debat