Tip os log ind

Tro og følelser bør ikke styre udviklingen

17. august 2018, 13.05

MILJØKRAV Hvordan vil den danske befolkning have det, hvis vi, landmænd drev vores virksomheder og bedrifter ud fra, det vi selv, hver især, tror og føler er rigtigt at gøre?

Jeg vil gætte på, at rigtig mange ville føle sig utrygge og usikre på, om vi mon gjorde tingene på betryggende vis - betryggende overfor både miljø og mennesker.

Netop for at fjerne den usikkerhed, er dansk landbrug lagt i regler og rammer på basis af veldokumenteret og faktuel viden, skabt gennem intensiv forskning, praktiske forsøg og viden indhentet på kryds og tværs af stor faglighed.

På baggrund af den skarpe faglighed, som til stadighed bliver opdateret med bedre og bedre metoder har vi gennem årene fået opbygget en stram lovgivning, som regulere og anviser de metoder, vi landmænd må, kan og skal agere på. Det gør vi så.

Derfor både skræmmer og frustrerer det mig, at formanden for Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune, SF'eren Claus Leick, nu kræver en såkaldt »helgardering« i drikkevandssagen og argumenterer med tro, følelser og formodninger og hermed underkender og forkaster vores fagligt baserede dyrkningsmetoder, fagligt baserede brug af pesticider og fagligt baserede viden omkring godkendelse af disse hjælpestoffer.

Man kan som landmand blive helt afmægtig. Skal vi hoppe med på følelserne og troen? Og hvis følelser og tro skal vi så agere efter - politikernes? vores egen?

Som erhvervsdrivende kan/skal vi, landmænd, efter min bedste overbevisning, kun og alene forholde os til den lovgivning, der ligger til grund for dansk landbrug.

Derfor slår landmænd sig i tøjret og holder fast i at dyrke jorden omkring drikkevandsboringerne og derfor bliver landmænd ved med at bede politikerne om at stille med faglige beviser på en nedsivningsrisiko af aktuelt benyttede sprøjtemidler. De stoffer, der er sporet i drikkevandsboringer er for længst udfaset, netop fordi fakta og faglighed for 22 år siden indikerede, at der kunne være problemer med dem.

I bund og grund har vi alle sammen fælles interesser, nemlig rent drikkevand.

Jeg vil derfor opfordre til, at vi driver vores samfund på baggrund af viden og fakta og at tro er noget vi begiver os af med om søndagen.


Ordet er ditMere Debat