Tip os log ind
  • 1/: Brandliljer blomstrer lige om lidt og er festlige og farverige i selskab med en pink eller ceriserød rose.
  • 1/: Maidens Blush.
  • 1/: Rød parykbusk.
  • 1/: Rose de Rescht.
  • 1/: Storkenæb Patricia.
  • 1/: Zonta rosen med trekantblomst.
  • 1/: Trekantsblomst.

Tre farvekombinationer i rosenhjørnet

Det har været et herligt år for roserne. Har de fået gødning og vand, er de nu på toppen. Derfor er det nu man kan tjekke farver og former for at skrive huskesedler om hvilke roser, der skal plantes, hvis havens dronning skal flytte ind
21. juni 2017, 10.07

BLOMSTER Roser er røde, violer er blå. Jordbær er søde og du er ligeså'.

Sådan skrev vi som børn i poesibøgerne. Når vi ville være søde og vise hengivenhed for en veninde. Jeg vil gerne være sød, men jeg er slet ikke enig. Roser er i mit univers sjældent røde, men langt oftere orange, ferskenfarvede, hvide eller lyserøde. Eller måske helt pink og pågående.

Og én ting er rosens farve, form og duft. En anden er at roserne skal have selskab af andre planter, så der bliver en buket eller et maleri i haven, der skaber en bestemt stemning.

Her er tre måder at »male« på i havens rosenhjørne. 1. Med sarte pasteller bliver maleriet yndigt. Og lidt ufarligt! Blåt-er-altid-pænt-agtigt. Men der er roser, der er så sarte og fine i farven, at det ville være syndigt at kvæle dem med skrappe orange eller pink farver. For at løfte og understøtte sartfarvede roser f.eks. den historiske rose 'Maiden's Blush', kan rosen plantes i nærheden af en rød parykbusk, med de vinrøde blade. Det giver en vis elegance og en afdæmpet glæde. 'Maidens Blush' er også altid køn sammen med blå geranium f.eks. geranium 'Johnson's Blue', der netop er begyndt at blomstre nu samtidig med den unge piges rødmen.

2. Med en farvekombination, der kan kaldes tone-i-tone, vælger man farverne, så de ligger tæt op af hinanden og hvert bed får sin egen farveholdning. Da bliver der en sammenhæng og det er nemt at finde placeringen til årets nye indkøb, der så bare skal placeres i det blå bed hhv. det røde bed osv. Det er vist på billederne af den pink storkenæb 'Patricia' og den lige så skrigende pink rose, der hedder 'Rose de Rescht'. Rosen blomstrer frem til frost. 'Patricia' kan genblomstre, hvis den klippes ned, inden der bliver sat alt for mange frøstande.

3. Med farvekombinationer til den skrappe side laver man et ordentligt spark i havens grønne univers. På det store billede er det kombinationen af pink og orange, der skaber opmærksomhed. Det er en gammel historisk rose, der blomstrer overvældende, men i forholdsvis kort tid, mens orange brandliljer slutter sig til farvefloret. Brandliljer er i øvrigt en overset plante i haverne. Det botaniske navn er Lillium bulbiferum - og liljen er egentligt et stort løg, der lægges i oktober. Ingen pasning udover at holde dem fri for ukrudt - og måske de røde liljebiller, hvis de dukker op.

Endnu en kombination af den lidt skrappe slags er at bruge kontrastfarver. For eksempel gult sammen med blåt. 'Zonta' hedder den gule rose, som er ualmindelig flot sammen med alt det grønne i haven. Gult lyser op og selvom mange haveejere kvier sig ved at have gult i haven, vil jeg påstå at de fleste bliver glade fordi den gule farve adskiller sig fra alle de andre 'pæne' farvekombinationer. Her er 'Zonta' rosen plantet i selskab med blålilla trekantblomst, Tradescantia x andersoniana er navnet. Ualmindelig længeblomstrende staude, der klippes ned hen på sommeren for så at bryde flot frem igen med nye blade og blomster. Mens 'Zonta' stadig stråler gul og glad.Ordet er dit