Tip os log ind

Tænk ud af butikscenteret - og ind i outdoor hovedstaden!

16. februar 2018, 12.37

Silkeborg er alt det, tusindvis af tillukkede betonkvadratmeter charmeforladt shoppingcenter ikke er. Byen er åben, bølgende, inviterende, grøn, pulserende med udsigt og hede rytmer. Vi er Danmarks selvproklamerede udendørshovedstad, og vores smukke Silkeborgsøer omkranset af skovområder, som de fleste danskere misunder os og valfarter til, bør vi spejle vores byudviklings fremtid i. Ikke i Herningcenteret på heden, megacenteret Fields i nyopført ingenmandsland eller noget som helst andet indkøbsmekka uden sammenhængskraft for alt det, der er uden for murerne.

Og nej det er ikke Christiansborgs mure, jeg vil se udover her i min Set fra Borgen-klumme. I dag er det de mure, jeg kan forstå stadig forventes at blive opført rundt om parkeringspladser, standardiserede konceptbutikker og meget værre i direkte forlængelse af det restaurerede torv, kirken og gågaden i byernes by (som den er for mange af os).

Så vidt muligt handler jeg kun i Silkeborg. Gerne hos lokale ildsjæle der brænder for at skabe liv i byen og give mere smil på læben og kompetent personlig service, end en web- shop kan gøre med computerskærmen som mellemmand. Får jeg det i et indkøbscenter? Det kan godt være, men har jeg valget, går jeg aldrig derind. Derimod vil jeg til enhver tid vælge at gå udenfor i den friske luft - og ind i den gode stemning til den gode indkøbsoplevelse, i stedet for at cirkulere i en lind strøm af højtalerannoncering og kunstig varm luft i centermøllens centrifugalkraft mod parkeringskælderens dyb.

Overdriver jeg mit ubehag ved butikscentre for at fremme mit budskab om, at vi IKKE skal erstatte det tarvelige og altid tyndtbefolkede torvecenter med et indelukket og uoriginalt driverhus - men i stedet tænke nyt og ud af butikscenter-trummerummen? Nej, det kan jeg love dig for, at jeg ikke gør. Vi har muligheden for at rette op på det komplet malplacerede Torvecenters ulyksaligheder og åbne hjertet af 8600, så byens facade bliver indbydende og kulturelt tillokkende.

Og dette er vel at mærke ikke et politiseret indlæg om, at vi skal forbruge mindre, have mere natur og færre butikker, eller hvad du måske får lyst til at skyde mig i de alternative sko. Derimod er det et opråb om, at alle i byen tænker sig godt om og siger fra og til. Fra overfor at være en by hvor et storcenter er det, vi flokkes om i midtbyen - og til overfor nytænkning af gågaden med overdækning i dårligt vejr og flere opholdsområder med inviterende bænke, legeområder og pauser . og lang større søgning fra andre byers handlende, der synes Silkeborg er noget særligt og skal være det, også når man handler.

Jeg har vinterferie og holder den med familien herhjemme i Silkeborg. Derfor benyttede jeg forleden en sen eftermiddag, hvor børnene var trætte efter leg og fodbold, til at smutte ind til byen. Ind til Brinch, en lille nyopstartet butik i Bios Gård, hvor jeg havde fået et par bukser fra i fødselsdagsgave. De var gode og »prisfornuftige«, som man siger - så jeg ville gerne have et par mere. Han havde lækker lyd i højtaleren, kaffe, tid, kreative tilgange, Bruce Springsteen og Neil Young-covers på væggen og gav service og Silkeborg-stemning, som en kædebutik kun kan drømme om. Fedt. Der vil jeg ind igen.

Har du en yndlingsbutik i byen? Tænk på den. Tænk på dig selv. Skal I proppes ind i et butikscenter?


Ordet er ditMere Debat