Tip os log ind

Systemet er i ubalance

11. september 2018, 12.26

UDDANNELSE Jeg læste Niels Jørgen Jensens og Bo Buhl Andersens kronik her i MJA 6/9. De havde et krav, det var: »Flere penge - til skolerne!«

Over hele landet mangler der alle mulige arter af fagpersoner. Det er læger til den privatpraktiserende sektor. Men det er også skolelærere, sosu-assistenter, pædagoger - samt håndværkere i stort set alle brancher.

Så når jeg ser de to skolefolks krav, så spørger jeg: »Hvad vil I bruge de penge til?« Det er da muligt, I kan hente et par lærere i København, men så kommer de jo til at mangle der. Den barske realitet er, at vi har ikke de folk, der er brug for. Og lønnen er jo den, den er.

Dette land er i denne tid inde i en utrolig overophedning. Det hele minder mig om den situation, som vi befandt os i midt 90'erne. Det går galt. Se blot på de boligprojekter, der er rejst i Silkeborg pt. Hvor skal alle disse beboere komme fra? Og hvem står med smerten når disse projekter går ned? Efter en sund analyse bør regeringen sætte selvfinansieringskravet meget højere, end kravet er i dag.

Venstrefløjen vil så komme igen, og hævde at det er regeringens skyld, fordi den ikke ofrer nok på uddannelsessektoren. Gammelt slagsmål. Jeg vil hellere sige at forældrene disponerer forkert, med deres børns erhvervsvalg. Vel hjulpet af gymnasierne. I al beskedenhed: Da undertegnede kom på gymnasiet i Silkeborg 1950, var vi 37 optagne - og heraf var 8 ikke fra Silkeborgs naturlige opland. Og vist kun 7 fik en afsluttet akademisk uddannelse. Der var vist 4 folkeskolelærere og to sygeplejersker. I dag er Silkeborg Gymnasium et af landets største, vel 300 pr. optag, hvor er al den intelligens kommet fra?

Samtidig ser vi, at alt for mange af de uddannelsessøgende går ned med stress og psykiske problemer Alligevel lokker de fleste gymnasier med snitkrav på 2, eller er det lidt højere. Det er synd for de unge mennesker, at de så tidligt i deres tilværelse får varige knæk på selvtilliden. Hvornår lærer forældre, der ikke har basis i en boglig verden, at det mange gange er meget bedre at starte med opnåelige mål, og derefter stige indenfor dette fag - mulighederne for efteruddannelse er uendelige i dag. Og det økonomiske slutresultat, lidet afvigende.

Vi bør tænke i lidt mere realistiske baner.


Ordet er ditMere Debat