Tip os log ind
Haveejere med små haver kan også drømme stort. Der er masser af inspiration i Claus Dalbys nye bog, der rammer lige ned i tidsånden, hvor der ofte bygges mindre boliger med tilsvarende små haver.

Store drømme i de små haver med Dalby

Claus Dalby har ramt lige ned i segmentet for nybyggere og andre, der bor i mindre boliger med tilhørende kompakte haver
05. maj 2019, 15.30

Tag et område som Silkeborg.

Her bygges nye huse i stort set alle verdenshjørner, og mange af boligerne ligger på grunde, der er 6-700 kvadratmeter. De store parceller er ofte skiftet ud til fordel for mere tætdesignede boligkvarterer. Man ser også rigtig mange rækkehuse rundt omkring i disse år.

Derfor giver det god mening, når havemanden Claus Dalby dette forår sender sin nye bog »Små haver store drømme« på gaden.

Det er netop en bog, hvor der er fokus på de små haver, hvor langt de fleste er under 400 kvadratmeter. Ja mange af dem er blot 150-250 kvadratmeter.

Men kan man overhovedet dyrke have på et så lille areal?

Ja, det er man ikke i tvivl om, når man læser Dalbys bog.

Det er ganske enkelt imponerede at se, hvad de passionerede haveejere kan få ud af ganske få kvadratmeter. Mange af haverne er små, grønne oaser, der ofte ligger i smuk forbindelse med terrasse og bebyggelse. Altså en naturlig forlængelse af boligarealet. Det giver god mening. Jeg er selv ejer af en mindre have på vel omtrent 300-400 kvadratmeter. Jeg har små børn, så jeg har stadig brug for græsarealer, hvor boldspil og andre aktiviteter kan udfolde sig.

Men et fællestræk for mange af de mindre haver i bogen er, at de er uden græsplæner. Her er det i stedet stier og snirklede gangarealer, som indbyder til ophold i haven. Mange små bænke og hyggekroge finder man også i de små haver.

Der er masser af inspiration at hente i Dalbys nye bog. Og det uanset om du har en stor eller mindre have. Den er så rigt illustreret og med akkurate tegninger, der viser haverne fra oven. Det har været et knokkelarbejde at komme rundt i landet og fotografere haverne på flere tidspunkter af året. Man skal ikke tælle timerne i bogprojektet, men det gør en passioneret havemand som Dalby heller ikke.

Personligt sidder jeg tilbage med så megen inspiration til min lille have, at jeg har arbejde nok de næste ti år. Mindst.

Jeg tror mange nybyggere ligeledes kan have glæde af bogen. For netop haven er måske stadig det, som mange glemmer at prioritere, når der skal bygges nye huse på de mindre grunde.

Claus Dalby: »Små haver store drømme«

Forlaget Klematis

288 sider, set til 299 kroner.


Ordet er dit