Tip os log ind
  • 1/: Minderne fra dengang har naturligvis en plads i fotoalbummet. Her er det Ole Toft med tommelfingeren fremme i Maubeauge i det nordlige Frankrig.
  • 1/: En investering i pæne jakker og bukser skulle vise sig at være alle pengene værd. De to kammerater blev altid hurtigt samlet op, når de stak tommelfingeren frem. Her er det Nels Møller.

Sommeren 1968 - på tommelfingeren

Erindringer fra en tid - for 50 år siden - med opbrud og oprør i Europa
09. september 2018, 10.00

Det var en rigtig god sommer. Bevares - ikke som i år med sol, varme og uden regn, men med mange almindeligt gode sommerdage. I Prag havde der været politisk forår, men reformpolitikerne blev sat under hårdt pres fra Kreml og Warszawapagtslandene. Det endte med, at de kommunistiske lande indtog Prag, og Tjekkoslovakiets socialdemokratiske leder blev afsat og måtte efterfølgende tjene til føden som parkeringsvagt. Netop da vi alle troede, at nu kom demokratiet også til Østeuropa. I maj 1968 startede ungdomsoprøret i både Frankrig og USA. I Frankrig var det studenterne på Sorbonne Universitetet, der havde fået nok af den uindskrænkede lærerstyring, og i USA fulgte studenterne fra Berkeley nord for San Francisco op.

Den sommer havde jeg feriejob blandt arbejderne på Lysbro Teglværk. Det var hårdt, men lærerigt. I august tog jeg så fri og sammen med min gode seminariekammerat, Nels, på tomlen til det nye ungdomsmekka i Paris. 1968 var året, hvor studenterhuesalget gik meget tilbage, og producenterne søgte nye kunder på de mellemstore uddannelser. Sammen købte Nels og jeg nye huer, der med sin mørkerøde velour næsten lignede de velkendte studenterhuer, men vi var »præp'ere«, som via en ekstra prøve fik adgang til seminariet med en realeksamen.


På tommelen

Da vi hverken var maoister, leninister eller stalinister, og da vi begge kom fra almindelige traditionelle borgerlige hjem, lod vi os samtidigt klippe relativt korthårede, og vi købte lyse vindjakker og pæne bukser. Det skulle vise sig at være det hele værd.

På alle større hovedveje mod Paris stod hundredevis af langhårede blaffere med guitarer i vejsiden for at prøve lykken.

Nels og jeg var altid heldige. Det var som om bilejerne nærmest »søgte os«, så det blev en tur med både nonner i 2CV og kapitalstærke forretningsfolk i store Mercedes. Ja, det gik faktisk så godt, at vi ændrede vores hjemrejserute, så den gik både via Bruxelles og Amsterdam.


Sat fri

I Paris boede vi på et studenterhotel midt i byen få hundrede meter fra Louvre og De gamle Haller. Vi boede på sovesale med studerende fra hele verden. Det blev en fantastisk oplevelse. Både alene og sammen med andre besøgte vi alle turiststederne som De gamle Haller, Louvre, Triumfbuen, Eiffeltårnet, Boulogne Skoven og Versailles, og naturligvis var vi også med i en kæmpe demonstration nærved Sorbonne-Universitetet.

Politiet lavede en knibtangsmanøvre, og vi blev fanget på en stor plads nær universitetet. Alle blev anbragt i store politibusser, men da Nels og jeg skulle ind i bussen, blev vi sat fri som »almindelige nysgerrige turister« - lidt af en nedtur.

Vi kom, som nævnt også fint og hurtigt hjem, og da vi igen startede på seminariet, havde vi besøg af nogle tjekkiske lærerstuderende.

Jeg glemmer aldrig det lange bifald, vi gav dem, da deres hjemland netop samme dag var blevet invaderet af de øvrige Østmagtslande.

Sommeren 1968 var i sandhed en meget speciel sommer, og den blev starten på en endnu utrolig mindeværdig periode.


På tur i et Europa med ungdoms-oprør

Det var sommer, året var 1968. Et år præget af politisk forår og efterfølgende sovjetisk invasion i Tjekkoslovakiet. Og ikke mindst et år præget af ungdomsoprør i Europa og USA.

To kammerater fra Silkeborg Seminarium, Ole Toft og Nels Møller, drog sammen på tommelfingeren ned gennem Europa med Paris som mål.

I artiklen her fortæller Ole Toft lidt erindringer fra det år, der senere skulle blive et begreb - »68«.

Hjemvendt fortsatte studierne i Silkeborg, og de to kammerater dimitterede fra samme seminarieklasse i 1970. Nels Møller sluttede sit arbejdsliv som skoleleder på Ellekærskolen i Aarhus og som formand for Danmarks Skolelederforening i Aarhus. Ole Toft afsluttede sit skoleliv i 2010 som viceskoleinspektør på Balleskolen i Silkeborg.


På tur i et Europa med ungdomsoprør

Ordet er ditMere Silkeborg