Tip os log ind
Foto: Martin Ballund

Sommer på hæld

31. juli 2018, 12.48

Alt for tidligt sker det i år, at træerne begynder at tabe gule blade, og at kornet kommer af markerne. Med den lange tørkeperiode er alt tvangsmodnet og ved at gå i efterårsmode.

Da der lørdag aften begyndte at komme lidt regn, var jeg ude at køre sammen med det 11-årige barnebarn, og hun råbte straks, at jeg skulle stoppe, så hun kunne komme ud at danse i regnen. Vi havde været i Søndervig for at se sandskulpturer, og selvom hun stadig er en lille pige, konstaterede hun på hjemvejen, at markerne ikke så så godt ud, som de plejede. Hun har jo bondeblod i årerne.

Og min mor, der står for at fylde 90, kan ikke huske tilsvarende tørke, og når meteorologerne i vejrudsigten siger, at der er udsigt til endnu en dag med godt vejr, bliver hun mere end irriteret, for godt vejr er lige nu et par dage med langsomt silende landeregn.

Selvom vi virkelig har sukket og stadig sukker efter regn, har vi nydt varmen - det kunne vi ligeså godt, da vi ikke kunne gøre ret meget for at nedkalde regn. Det er mange aftener, hvor vi har taget mad med til Knudsø, så vi dels kunne spise sammen og dels blive kølet af med svømmeture. Og nej, vi kender heller ikke noget til den grill, lokalsheriffen kylede i vandet.

Bondemanden høster i disse dage, og det går nemt - der er ingen våde klumper, der stopper mejetærskeren, og kornet er tørt, så det ikke skal tørres. Der er muligvis kerner nok på aksene, men de er for små, så udbyttet er slet ikke, hvad det burde være.

Når der engang kommer regn, og naturens orden forhåbentlig bliver genoprettet igen, bliver det spændende at se, hvad denne tørre sommer har gjort ved det hele. Jeg har bemærket, at der ikke har været en eneste af de forhadte dræbersnegle i år. Gad vide, om bestanden af dem er blevet reduceret? Og hvordan mon de andre dyrearter har klaret sig? Mon bierne har fået nok til føden fra de afsvedne planter?

Og hvordan mon vi mennesker kommer ud på den anden side af denne tørre sommer? Mon der omsider er flere, der får øje på, at klimaet er vigtigt?

Måske er det tilfældigt, at der har ligget et højtryk med varme og ingen regn så længe, men det er dog så usædvanligt og tankevækkende, at tanken om, at vi måske selv har del i det, bør melde sig.

Skybrud er i andre perioder blevet en del af vores vejr, og nogle steder har man lavet vejene så »dybe«, at regnen kan løbe væk i gaderne. Vi må ændre vores levevis i forhold til klimaet, men skal vi bygge kanaler og voldgrave, eller bør vi ændre vores udledning af drivhusgas? Tjah.


Ordet er ditMere Debat