Tip os log ind
Foto: Jakob Stigsen Andersen

Sælg ikke det tidligere bibliotek i Them

30. november 2018, 12.34

EGNSARKIV Hvad skal jeg gøre? Det må ikke ske ...

Ja, hvad skal jeg gøre? Jeg synes snart, at min fødeby forsvinder. Nogle mennesker sidder og tager beslutninger - mennesker der slet ikke kender min by.

Der er slet ingen forståelse for, hvad vi føler - os som bor her og har levet hele vores liv her.

Vi har bestemt os for at bygge et hjem og stifte familie her, som nogle af vores forældre, bedsteforældre og oldeforældre også gjorde. I byen Them, denne skønne plet på danmarkskortet i det blå og grønne søhøjland. Engang var vi landets største og grønneste kommune.

Alle kan læse, at det er et sted, der betyder meget for mig. Og - har jeg erfaret - også betyder meget for rigtigt mange andre mennesker.

Vi er rigtigt mange Them-borgere, der synes, at nu må det stoppe. Både gamle og nye huse forsvinder, rives ned og jævnes med jorden. Vi kan snart ikke kende vores dejlige by.

Det kan ikke nytte noget at være følsom, og sentimental, men alligevel. Denne »klagesang« handler om et hus, et ældre hus i vores by. Et flot og aristokratisk hus, og måske det fineste og flotteste hus, der er tilbage i Them. I min by. Og et historisk monument: Det gl. rådhus og tidligere bibliotek.

Kan det da ikke blive ved med at være en kommunal bygning?

Hvordan kan det bestemmes, at det skal sælges?

Mange Them-borgere tænker: Hvad sker der så?

Bygningen ligger så fint og centralt midt i byen ved siden af Toftevang Plejecenter og tæt på det førhen så velholdte grønne område. Der er gode parkeringsmuligheder i nærheden - uden snak om parkeringskældre m.m.

Min drøm, og også rigtigt mange andre Them-borgeres drøm, er: Lad det være!

Kommunalbestyrelsen med borgmesteren i spidsen må finde ud af en løsning, så bygningen kan bevares og stadig benyttes af byens borgere m.m - allerhelst til vores egnsarkiv, som pt. ikke har for meget plads.

Hvilken lykke ville det ikke være, at vi »gamle« Them-borgere kan gå på besøg i dette fine hus, »grave« i egne minder og se, hvad der er gemt fra »vores« lokale område.

En god oplevelse, mærke atmosfæren fra en svunden tid i en ædel bygning, som et vartegn for min by, som er det skønneste sted på danmarkskortet.

Alle, jeg snakker med, siger som jeg: Lad egnsarkivet få råderet over huset. Bevar det i kommunalt regi.

Vi ved, der er rettet henvendelse om brugen af bygningen - vist flere gange. Hvorfor sidder man denne anmodning overhørig? Kan man ikke tænke lokalt samfundsnyttigt? Alt handler jo ikke om penge/økonomi. At der skal penge til, det ved vi alle.

Jeg ved ikke meget om kommunal økonomi, men er dog sikker på, at der kan klemmes lidt penge fra kulturkassen til denne opgave.

Jeg tror også, at Asger Jorn ville synes, det var okay, at der blev brugt lidt i vores lokaltsamfund.

Mit jule og nytårsønske er: Bevar bygningen og lad Egnsarkivet for tidligere Them Kommune få råderet over den.


Ordet er ditMere Debat
Midtjyske Meninger

Grønne gågader