Tip os log ind

Skat på generationsskifte er gift for virksomheder

12. februar 2019, 13.15

SKAT Elas i Herning, Niebuhr Gears i Ikast og Gardit i Viborg er tre eksempler på familieejede virksomheder i Midt- og Vestjylland. De tre virksomheder har hver især omkring 100 ansatte og bidrager med vækst og velstand i lokalområdet. Derudover har de det til fælles, at de en eller flere gange har gennemført et ejerskifte inden for familien.

Selvom det burde være det mest naturlige i verden, at den ene generation i en familieejet virksomhed overdrager ejerskabet til den næste, så kan det skabe store problemer, fordi virksomhedens ejere ved overdragelsen skal betale den såkaldte generationsskifteskat.

Det er åbenlyst uretfærdigt, at ejerne af en virksomhed skal betale en skat, fordi de ønsker at overdrage livsværket til den næste generation. Det værste er dog, at de familieejede virksomheder risikerer at lukke og slukke på grund af skatten, hvis de ikke er i stand til nærmest fra den ene dag til den anden at betale et stort beløb i afgift til staten.

23.000 familieejede virksomheder står overfor at gennemføre et generationsskifte i løbet af de næste ti år. Ifølge netværket Generation i Vækst forventer 9000 af dem at dreje nøglen om, når de nuværende ejer trækker sig tilbage.

Regeringen har haft held til at nedsætte generationsskifteskatten fra 15 procent til 5 procent i 2020. Det er glædeligt, men vi er ikke i mål endnu. I Det Konservative Folkeparti så vi gerne, at vi afskaffede skatten helt, sådan som Norge og Sverige har gjort det, men nu foreslår Socialdemokraterne gudhjælpemig at tredoble skatten, så den igen kommer op på 15 procent. Det forslag er decideret skadeligt og til fare for de 300.000 arbejdspladser, som i dag findes i de familieejede virksomheder.

Socialdemokraterne foreslår, at det i stedet skal være muligt at oprette en erhvervsdrivende fond, som skattefrit kan overtage en familieejet virksomhed ved generationsskifte. Sagen er bare den, at det for mange små familieejede virksomheder vil være en rigtigt dårlig idé at lade virksomheden overgå til en erhvervsdrivende fond.

Som ejer og bestyrelsesformand i Danfoss Jørgen Mads Clausen påpeger, så er det vanskeligt for en erhvervsdrivende fond at rejse kapital, hvis der kommer uforudsete udgifter. En almindelig virksomhed kan sælge hele eller dele af virksomheden, hvis krisen rammer. Det er besværligt i en fondsejet virksomhed, fordi det kræver fondsmyndighedernes godkendelse. En fond har også begrænsede muligheder for at optage lån.

Det er naturligt, at voksne børn overtager deres forældres virksomhed og fører den videre, hvis de ønsker det. Det skal staten ikke blande sig i. Generationsskifteskatten er skadelig for danske familieejede virksomheder, og skatten koster arbejdspladser, vækst og velstand for os alle sammen. Derfor vil vi i Det Konservative Folkeparti også fremover arbejde hårdt for at få den skat aflivet og lagt i graven én gang for alle!


Ordet er ditMere Debat