Tip os log ind

Så syng da. .!

11. januar 2019, 14.12

min fars skrivebord i kontoret var der altid rodet. Det kunne være vanskeligt at finde de rette papirer i de forskellige og umage bunker. Én ting var dog altid til at få øje på og havde fast plads: Den store salmebog og oven på den Højskolesangbogen afsluttende på toppen med hans pistol fra Hjemmeværnet. - Min barndom var altså tryg og i gode hænder! Pistolen er for længst afleveret til HJV 2511. Salmebogen videregivet til den efterfølgende kordegn, men Højskolesangbogen lever i bedste velgående, om end den er mærket af mange års flittig brug. Og det er netop dén, der har foranlediget denne klumme.

Nr. 162 i »Den Blå« er helt sikkert blevet sunget ved mangen et arrangement i det forgangne år. Ikke mindst foranlediget af al den virak der har været i forbindelse med den næsten to år gamle sag, der har været fra CBS: »Den danske sang er en ung, blond pige«.

Først og fremmest er det da overraskende på den gode måde, at de studerende på CBS overhovedet synger fællessang! Dernæst at de kender sangen og nu med dem givetvis mange andre i vort lille land.

Fællessangen er heldigvis genopstået i mange sammenhænge. Kultur, natur og historie: traditioner og hyldest til det danske sprog. Det og mere til finder man i »Den Blå«.

Det er ikke mange år siden, jeg ved forældremøder måtte vride min hjerne for at finde en sang til indledning, som jeg kunne være sikker på, alle forældre kendte. Ikke fordi de var dumme. Langtfra, men fordi de selv gik i skole og blev opdraget i en tid, hvor morgensang og fællessang var yt, og hvor musikundervisningen var mere musik end undervisning.

Jeg har oplevet nærmest at stå og synge »Blæsten går frisk over Limfjordens vande« udsat for to eller tre stemmer. - Det gik heldigvis både raskt og friskt!

I MJA kunne vi for få dage siden læse om morgensang i Kedelhuset med et par hundrede deltagere. I Virklund er der morgensang for alle den sidste onsdag i hver måned. Det trækker bl.a. nogle af de yngste klasser og deres lærere og pædagoger op af stolen og hen over Skolestien for at være med. Den form for fællessang og -skab bidrager både til viden, dannelse og opdragelse.

Lige nu er 19. udgave af »Den Blå« ved at blive til. Her kan vi så med glæde konstatere, at vor lokale kirkemusiker og korleder Anne Odgård Eyermann er udvalgt til at være med til at se på tekst og musik. Jeg glæder mig. Jeg har nemlig ikke min fars 17. udgave længere. Den, der lå over salmebogen, men under pistolen! En gave fra hans gode ven, Jens Grøn, som dengang sad i Højskolesangbogsudvalget. Den blev pakket ind sammen med den nys udkomne Højskolesangbog for børn. Det var en fælles julegave til min søn og hans nyfødte søn.

»Slægt skal følge slægters gang«.


Ordet er dit