Tip os log ind

Regionshospitalet Silkeborg er på gyngende grund

25. april 2019, 13.10

STRUKTURREFORM Gittes Willumsens forsikring og trøst er ringe og uden reelt indhold, bragt i MJA d. 16.05.

Kan vi være enige om, at det er regeringen, der fastlægger den økonomiske ramme? Kan vi også være enig om, at hele sundhedsvæsnet er under voldsomt pres, bl.a. på grund af effektiviseringskrav, befolkningssammensætningen og ny medicin. Region Midt er herudover også ramt af sammenlægningerne af de fire hospitaler i Aarhus, som bare koster mere end budgetteret. Læg så hertil at AUH (Skejby-hospital) var planlagt til 13,3 mia. kr. - blev skåret ned til 6.3 mia. kr. - altså en halvering. Nu er der underskud på 365 mio. kr., som skal hentes over driften i 2019, hvilket vil belaste både personale og patienter i helt urimelig grad.

Det er regionens problem. Det bliver borgenes problem. Alle vil blive berørt. Det er ikke Regionshospitalet i Silkeborg, der har skabt problemet, men vil blive trukket med ind, når der skal findes penge.

Regeringen vil ikke finde flere penge - et beløb der svarer til ca. halvdelen af, hvad der bliver brugt på øen Lindholm i Stege Bugt. Regeringen vil også lave en ny struktur. En ny struktur vil komme til at tage tid, og området vil tabe momentum i en årrække. Den fælles styring bliver fra et nyt kontor i Aarhus, og regnearket bliver det vigtigste omdrejningspunkt i denne nye administrative centralistiske enhed.

Den lokale indflydelse bliver indskrænket til få årlige møder, hvor så de stærke af patientforeningerne får et sæde, og borgmesteren skal så leder slagets gang. Kønt bliver det næppe, fordi centraliseringen vil slå hårdt igennem, og regeringen vil - som en anden edderkop sidde i sit spind og trække i trådene, når DF finder det opportunt.

Vi har med regionerne et system, der fungerer ret godt - trods virkelig svære og regeringsbestemte vilkår. Hvis regeringen og Gitte Willumsen virkelig ville noget godt, ja så vil jeg foreslå: Stop for effektiviseringskravene nu. Tag konsekvensen af underfinansieringen og ret op og lad regionerne udvikle sig.

At snakke om ny struktur, er at snakke uden om. Vi skal have rigtige løsninger på virkelige problemer.


Ordet er ditMere Debat