Tip os log ind
 • 1/: - Jeg har depressionerne fra min mor, men ellers har jeg i høj grad defineret mig i modsætning til hende. Jeg er for eksempel meget på vagt, hvis jeg på nogen måde opfører eller opfatter mig selv som offer, ligesom jeg er ret allergisk over for andre mennesker, der gør det, siger Peter Øvig.
  Foto: Carsten Lauridsen
 • 1/: I mange år var Peter Øvig indædt modstander af det psykiatriske system og forsøgte i stedet at finde alle mulige alternative veje til at tøjle sin egen tendens til tungsind, men i dag forstår han, at man kan være så syg, at man har brug for hjælp fra for eksempel meget medicin eller elektrochok.
  Foto: Carsten Lauridsen
 • 1/: Som ung var Peter Øvigs største frygt, at han ville blive sindssyg som sin mor, og det var lige præcis det, der skete under arbejdet med bogen om hende. Han håber, at det aldrig sker igen, men føler sig tryg ved, at han kan få hjælp, hvis det gør.
  Foto: Carsten Lauridsen
 • 1/: Peter Øvig troede frem til morens død, at han var den eneste, der havde oplevet, hvor krævende og ødelæggende samværet med moren var, men under arbejdet med bogen mødte han flere - også af hendes tidligere bekendte, der bekræftede hans oplevelser.
  Foto: Carsten Lauridsen
 • 1/: - Jeg tror, der kommer til at gå lang tid, før jeg kan sige, om det overhovedet var en god ide at skrive bogen. Det kommer nok lidt an på, hvordan jeg kommer til at have det, for jeg har jo fået introduceret en form for depression, som jeg ikke har oplevet før, siger Peter Øvig, der under skrivningen af en bog om sin depressive mor selv endte med at få besøg af det, han kalder depressionens dæmon.
  Foto: Carsten Lauridsen
 • 1/: - Stigmatiseringen er voldsom og gennemgribende. Men personligt lider jeg ingen overlast ved at fortælle, at jeg har været alvorligt psykisk syg, siger Peter Øvig.
  Foto: Carsten Lauridsen

Peter Øvig skriver bog om sin mor: Hans største frygt var at blive sindssyg som sin mor - og det blev han

Da Peter Øvigs mor døde for tre år siden, besluttede den erfarne dokumentarist sig for at undersøge, hvorfor hun endte som en depressiv, nederdrægtig og selvoptaget kvinde, der gjorde skade på sine nærmeste. Undervejs fik han dog selv besøg af det, han kalder depressionens dæmon, og det fik afgørende betydning
05. maj 2019, 09.00

Der var ingen tårer eller tyngende sorg, den dag Peter Øvigs mor døde. Tværtimod. Få timer efter at Ellen Knudsen døde på et plejehjem i Aarhus, sprang hendes...

Allerede abonnent? Log ind her
Mere Kultur