Tip os log ind

Pas på vores bymidte i Ry

27. august 2018, 13.16

Byggeri Der skal ske noget i Ry bymidte. Derfor er det også dejligt, at her 10 år efter bygherre måtte efterlade bymidten halvfærdig, opgravet og trist, at de nu er klar igen.

Den oprindelige plan for 10 år siden var en stort anlagt plan, der ville ændre vores bymidte drastisk. Der var tænkt store tanker. Randersvej blev lukket ned, der skulle være plads til bytorv. Statoils ejer solgte, med sorg, til bygherre, så stedet kunne rives ned og give plads til en stor etagebygning a la den, vi ser ligge på bytorvet i dag.

Helt oprindeligt var det også tænkt, at der på Fredensvej, der ligger parallelt med banen, skulle bygges et treetagers lejlighedsbyggeri. Af flere grunde blev det ikke til noget. I første omgang fordi vi ikke ville sælge vores hus - der ligger lige der, hvor byggeriet skulle have været. I sidste omgang fordi finanskrisen kom og satte en stopper for hele byggeriet. Siden har vores bymidte stået noget trist og usammenhængende. De huse, der tidligere blev opkøbt, blev nu lejet ud og desværre ikke vedligeholdt af bygherre. Derfor er det dejligt, at der nu kommer styr på tingene. Ingen er mere interesseret i en aktiv, pulserende og sammenhængende bymidte end os, der bor i den.

Det er til glæde for os og det er til glæde for alle borgere i Ry. Det er til glæde for Skanderborg Kommune, der med en flot og aktiv bymidte kan tiltrække endnu flere borgere til vores dejlige by.

Men det er en voldsom plan. Den er for stor og for massiv. På borgermødet fremgik det tydeligt, at bygherre ikke har tænkt planen ind i et projekt, der skal passe byen, men ind i et projekt, der skal hænge sammen med det eksisterende etagebyggeri på bytorvet. Og det er ikke godt nok. Vi har stor forståelse for, at bygherre gerne vil bygge så højt og så meget som muligt. Som bygherre udtrykte på mødet: »Der er stor efterspørgsel på midtbylejligheder med elevator.« Det grå guld står klar.

Men hvem tænker på at binde vores by sammen så også Klostervej kommer ordentligt med? Kan man overhovedet tage så let på et byggeprojekt midt i en gammel stationsby, at man bygger kæmpe etagehuse, bare fordi man endelig kan? Og bare fordi, at så slipper byrådet ud af den knibe, de er i med den ufærdige bymidte? Vi håber, vores politikere kan udvise mod. Mod til at sig nej til første plan. Hav mod til at stille krav om en sammenhængende bymidte. Hav mod til at lade bymidten ligge som den er, indtil der kommer et projekt, som virkelig binder sammen og rummer både lejligheder, butikker, unge, børn (legeplads) og det grå guld. Og hav mod til ikke at lade etagerne vokse op i himlen bare for profit til bygherre. Hav mod. For når det først står der, så forsvinder det ikke igen.

Forkortet af redaktionen


Ordet er ditMere Debat