Tip os log ind

På Langsøskolen øver alle sig på at lytte

07. juni 2019, 12.11

LYTTENDE Vi er vant til historier om børn, der mobber, og deler intime billeder og videoer af hinanden på nettet uden at få lov. De taler grimt, de er dårligt opdraget. Tonen er alt for hård. Medierne flyder over med den slags historier.

Men faktisk peger den opdragende finger også den anden vej: Fra børnene mod de voksne - og ikke mindst mod politikerne. Danske børn og unge var trætte af den hårde tone mellem valgets kamphaner.

Det viser en ny undersøgelse, som Unicef Danmark har lavet sammen med YouGov. Hele 70 procent af de 12- til 17-årige mener, at politikerne ofte eller ind i mellem taler grimt til hinanden og skændes for meget.

Som en del af undersøgelsen blev de unge bedt om at give politikerne i Folketinget et råd. Her går ønsket om en bedre tone igen:

»Ti så stille og lyt« lyder et råd. »Tal pænt, vær lyttende, nysgerrige. Der er altid to sider af samme sag,« lyder et andet, mens en tredje skriver: »Politikerne skal vise, at de godt kan snakke ordentligt sammen. For hvis de ikke gør det, hvordan skal det så smitte af på andre?« En fjerde skriver kort og godt: »Stop med at opføre jer som små børn«.

Og børnene er ikke kun optaget af, at der er respekt og villighed til at lytte på de øverste politiske niveauer i samfundet. Også i deres egen hverdag er mange af dem ivrige efter selv at skabe et fællesskab, der giver alle mulighed for at blive hørt og føle sig velkomne.

På Langsøskolen, som er Unicef Rettighedsskole, arbejder man hver dag med at gøre FN's børnerettigheder til en del af hverdagen. En af de centrale rettigheder, er muligheden for at blive hørt.

Når vi besøger skolen er vi imponerede over, hvor meget alle på skolerne gør for at sikre, at alle får den mulighed. Børnene har forstået, at ingen gider at lytte til dig, med mindre du gider lytte til dem. Rettigheder er noget, man må give andre, hvis man selv vil nyde dem.

Man kan håbe, at børnene tager den indsigt med sig ind i voksenlivet. Gør de det, vil fremtidens valgkampe ikke kun handle om selv at snakke, men også om at lytte.


Ordet er ditMere Debat