Tip os log ind

Overvurder ikke betydningen af vækst

17. april 2019, 12.04

VÆKST Interessante artikler i lørdagens avis omkring vækst og ambition om 100.000 indbyggere inden år 2025 i Silkeborg kommune.

Jeg har altid stillet mig undrende overfor denne ambition, ud fra en helhedsbetragtning. Forstår på borgmesteren og hovedparten af byrådet, at det drejer sig om at kunne berige og skabe ekstra tilbud til indbyggerne, hvilket for så vidt er et ædelt formål. Denne vækst må jo så blot gå ud over og påvirke andre kommuner.

Jeg synes, det må være træls for de kommuner som ikke er begunstiget med samme muligheder som Silkeborg, og mener at en vis form for solidaritet burde gøre sig gældende, selv om det nok er en naiv tanke at have. Men om Silkeborg bliver en bedre kommune af at føre en så aktiv og pågående vækstpolitik kan jeg bestemt have mine tvivl om.

Det leder jo uvilkårlig tanken hen på diskussionen om handelslivet, hvor der ofte klages over, at folk lægger pengene i andre byer, hvilket borgmesteren synes er noget skidt. Omvendt så vil samme borgmester gerne have tilflyttere fra de samme byer. Det er da dobbeltmoral af guds nåde!

Ligeledes de store kommunale armbevægelser omkring arrangementer, der skal/skulle lægge alle disse mange millioner i kommunekasserne, ved hjælp af kommunale tilskud, og få byen (byerne) på kortet. Jovist er der da sikkert kommet ekstra omsætning (den var vist til at overse) ved f.eks. en stor golfturnering i Silkeborg, ishockey VM i Herning, og Aarhus som kulturhovedstad. Om disse ting så ligefrem sætter Silkeborg på Danmarkskortet - eller Herning og Aarhus på Europakortet, er en anden sag? Hvem aner f.eks. hvilken by der var kulturhovedstad sidste år? Og hvem husker hvilken by Tour de France startede i sidst, eller hvor ishockey afvikles forrige gang, eller hvilke andre lande/byer Euroturen i golf blev spillet. Betyder det så, at man ikke skal arbejde for sådanne arrangementer? Nej naturligvis ikke, men de skal ned på et plan, hvor de hører hjemme, og i en sammenhæng der er naturlig.

Jeg er overbevist om, at når folk om et par år rejser til Sønderborg eller Roskilde for at se begyndelsen af Tour de France, så er det mestendels danskere, der er tilskuere (måske et par svenskere og tyskere), og som (hvis overhovedet) lægger penge i disse byer. Penge der ville være brugt andre steder- måske i folks hjemkommune. Men i sig selv er det jo ikke en værdiskabelse at bruge sine penge i Sønderborg fremfor Silkeborg.

Man skal passe på ikke at overvurdere betydning af vækst, men få tingene sat i rette perspektiv. Hvis en person fra Skanderborg deltager i Hede rytmer i Silkeborg, og køber en masse bajere, ja så kan han jo ikke bruge de samme penge i Skanderborg.

Forkortet af redaktionen


Ordet er ditMere Debat