Tip os log ind
Foto: Jens Anker Tvedebrink

Ny motorvej skal tæt på Silkeborg

12. februar 2019, 13.16

HÆRVEJSMOTORVEJ Motorvejsbeslutninger er og bliver beslutninger, der tages der hvor landets beslutninger tages. Det er Christiansborg og ikke hos hverken 31 jyske borgmestre, der er enige om noget ganske elementært, som en hærvejsmotorvej. Eller hos vores lokale ordfører Steen Vindum, der helt i tråd med Silkeborgs tidligere byråd det seneste halve århundrede, helst ser motorveje køre langt forbi Silkeborg.

Men når vi så endelig efter årtiers tovtrækkeri, får trukket en motorvej ned over hovedet på os, så fejrer vi den med pompt og pragt, og vi bliver ellevilde med den. I dag er Silkeborg en by i voldsom ekspansion. Der bliver bygget på livet løs. Folk er vilde med at bo i Silkeborg. Motorvejen har sin andel i det.

Jeg glemmer ikke den hadske atmosfære der var i Silkeborg Hallen tidligt i december 2006. Anders Fogh trådte op på scenen, godt beskyttet af livvagter, som en statsminister nu engang er i vor tid. Men stemningen var næsten til, at der også var en særlig anledning til beskyttelse.

Anders Fogh trumfede igennem, og det er vi glade for i dag. Jeg håber virkelig at der med næste regering melder sig en eller flere rygrads ministre, der kan og vil skære igennem den tåge af lokale interesser der præger debatten om motorveje i det midtjyske. Og for så vidt også om Gudenåen og Tange Sø.

Hvis det står til Viborg, Herning og Silkeborg, så får vi lavet mest mulig motorvej, til mindst gavn for landet som helhed. Og Silkeborg får ingen løsning på trafikken Silkeborg/Viborg og Silkeborg/syddanmark.

Med en linjeføring med hærvejsmotorvejen Give/Pårup og Silkeborg/Viborg, kan vi spare den planlagte motorvej Viborg/Århus (A 26 linjeføringen), uden at det stiller Viborg ringere. Og så kommer Silkeborg til at ligge i et krydsfelt af motorveje, hvilket er optimalt for enhver by der ønsker udvikling og ekspansion.

Steen Vindums eneste betænkelighed, ligger i Skægkærs udvikling de næste 15 år. For det første så tager det ikke 15 år. En motorvej vil kunne stå færdig på strækningen på den halve tid. Strækningen er ukompliceret i forhold til Silkeborgmotorvejen og den stod færdig på mindre end 10 år. For det andet, så vil byudviklingen kun blive forsinket i den tid, det tager at fastsætte en ny linjeføring. Det er ca 2 år.

Så kære Steen Vindum.

Begge dine partifæller, Lars Krarup fra Herning og Ulrik Wilbek fra Viborg griner godt og grundigt i det skæg, de ikke har. De synes helt sikkert du er en fin fyr. Jeg har selv stemt Venstre de seneste mange år, fordi min erfaring er, at det er der, der er mest plads til fornuften, højt til loftet og langt til døren. Men det er landspolitisk. Når det gælder lokalpolitik, så bliver jeg dybt forvirret. Det virker som om man ikke kan se ud over egen borgmesterkæde.


Ordet er ditMere Debat