Tip os log ind

Når sirenen lyder

19. marts 2019, 13.13

I fredags lød sirenen over Silkeborg. Det var heldigvis en fejl. Som de fleste andre gik jeg på nettet for at finde noget om det. Da det ikke lige gav noget, gik jeg i seng og sov uden at tænke mere over det. Nogle blev mere urolige end andre og enkelte kaster sig op til at ville have en større redegørelse. Men det var jo en fejl.

Da »sirenen lød« i fredags i Christchurch, New Zealand, var det ikke en fejl. 50 mennesker myrdet og et tilsvarende antal såret. Det er ondskab i sin reneste - eller mest beskidte - form. Mandag lød sirenen igen i Utrecht i Holland. En mand skyder løs i en sporvogn og har - lige nu - dræbt tre og såret flere. I 2015 lød sirenen over Krudttønden hvor Omar el-Hussein skød og dræbte to uskyldige mennesker - og sårede flere.

Når vi møder ondskaben på den måde er vores første tanke frygt, vrede og omsorg. Lidt senere vil vi gerne forstå, hvordan et menneske kan finde på at gøre noget så ondt.

Omar El-Hussein var tilsyneladende det der på jysk hedder et skvat, der ikke kunne håndtere sit eget liv og derfor mente sig berettiget til at give andre skylden. Andre vil sige at han var en forvirret ung mand med en dårlig opdragelse bag sig - og at han derfor havnede i kriminalitet. I fængslet blev han radikaliseret af profeter og manipulatorer.

Vi forsøger at forstå det uforståelige. Men det giver jo ingen mening.

Anders Breivik og Brenton Tarrant, der udførte mordene i New Zealand, havde et valg. Omar El-Hussein havde et valg. Man kan aldrig begrunde de valg, man gør, som drevet af ens baggrund eller bare være et offer for omstændigheder. Det er heller ikke en begrundelse for at myrde, at opvæksten er præget af misbrug og mangel på omsorg. Fordi man føler sig ensom har man ikke ret til at myrde de, man mener skal have skylden for det. På samme kan religion ikke være en begrundelse. Vi har ført en del krige gennem tiderne, hvor religion var en del af konflikten, men det hænger på ingen måde sammen med at du har ret til at myrde uskyldige mennesker.

Jeg tror desværre, det kun er et spørgsmål om tid, før sirenen lyder her i Silkeborg eller et andet sted i Danmark. Politiet har allerede forhindret nogle terroraktioner på dansk jord, inden de blev til noget.

New Zealand er et land, der på mange måder kan sammenlignes med Danmark. Fredeligt, stor tillid til hinanden, ingen korruption og 4,8 mio. mennesker der ikke er plaget af ideer om at være en stormagt.

Men New Zealand mistede sin uskyld i fredags. De må - som vi - lære at leve med at ondskab findes.

Jeg er ikke sikker på, at jeg kan sove, næste gang sirenen lyder i Silkeborg.


Ordet er ditMere Debat