Tip os log ind
Foto: Jens Anker Tvedebrink

Nogen at tale med

13. maj 2019, 13.18

er valgkampen i gang og det gælder for politikerne om at få så meget taletid som muligt i håbet om at blive set, hørt - og måske også valgt.

Det er imidlertid ikke alle synspunkter, det er lige let at tage alvorligt og tonen kan let blive særligt skinger, når det er lavest mulig fællesnævner, der kommer til at sætte dagsordenen. Men samtidig er det et grundmenneskeligt behov at blive set, hørt og taget alvorligt. Ikke kun for politikere. Det har vi alle brug for og måske særligt, hvis man befinder sig i en sårbar situation.

Sårbarheden er en del af livet. Vi erfarer det særligt når vi udvikler os og livet bliver større end det plejer at være. Og det er jo bl.a. hvad der sker, når man er ung. Det er spændende med nye krav og muligheder, men det er også skræmmende for mange, for hvordan lever man op til egne og andres forventninger?

Det er der mange unge, der er optaget af og indimellem opleves det vanskeligt. Derfor har man i Faverskov kommune givet et tilbud om anonym psykologrådgivning til unge og det har vist sig at være en stor succes.

For nogen er det nok bare at mødes et par gange og få lov til at sætte ord på det der fylder overfor et andet menneske. Andre har brug for at finde et mere specialiseret tilbud. Men fælles er, at når noget er svært kan man ikke klare tingene selv, men har brug for det med- og modspil som samtalen med et andet menneske kan være.

Det gælder også når man bliver ramt i livet f.eks. af en blodprop. Da kan det have en afgørende betydning at mødes med nogen, der er i samme situation, som man erfarer det i Selvhjælp Silkeborgs grupper. En sådan gruppe kan være med til at bryde ensomheden og sætte ord på både tab og livsmuligheder og udfordringer.

Og det er det samme jeg oplever, når jeg indimellem er med i Lungeskolen, Naturkræfter, kræftrehabilitering osv. Det har afgørende betydning at have nogen at tale med og at blive genkendt når livet forandres - uanset om det bliver større eller mindre.

Alle har brug for at blive set, hørt og taget alvorligt - ikke mindst når livet er særligt sårbart.


Ordet er ditMere Debat