Tip os log ind
Foto: Martin Ballund

Mountainbiking kontra natur

09. maj 2019, 12.33

MTB-SPOR Jeg ser i MJA-lederen, at Brian Holst, som ellers laver fine artikler med oplysninger til fælles gavn for den brede befolkning, har valgt at lave et storslået reklamefremstød for mountainbikesportens indtagelse af Silkeborgs skove.

Det er trist, når en dygtig journalist, der har et godt tag i læserne, laver så ensidig en artikel. Der er efterhånden lavet et hav af indlæg i MJA, som maner til besindelse og fornuft i forhold til især mountainbiking i vores skove.

Mange indlæg er skrevet af folk, som har en dybdegående viden omkring vores natur, bl.a. I DOF-regi. Der er nævnt, at vi skal have mere natur ind i vores skove. I Nordskoven er ugler, musvåger, sortspætte, grønspætte og grævling i tilbagegang, fordi cykelsporene er alt for omfattende.

Jeg så foredragsholder Sebastian Klein i aftenshowet fortælle om en ny rapport, der gør opmærksom på, at der worldwide kun er ca. 5% natur tilbage på vor klode, det samme i Danmark. Mange arter vil forsvinde på grund af, at vi mennesker fylder mere og mere.

Så i stedet for at tænke »naturligt« så får MTB-folket lov til at køre rundt og lave spor med entreprenørmaskiner, da det en den eneste mulighed, Naturstyrelsen har for at undgå, det hele ender i det man kalder uautoriserede spor. Disse eksperter og vi andre alm. platfodede, som er imod denne udvikling, det er dem, Brian Holst minsanten kalder »vrissenisser«. Brian Holst mener, mountainbikesporten er et krydderi for Silkeborg, bla. fordi rige nordmænd kommer herned og cykler. Indtægtsmæssigt i forhold til kommunekassen er det vist kun småpenge, det kan blive til.

Jeg mener, et naturligt krydderi for Silkeborg ville være skove med insekter, fugle og vildt, så kunne man bryste sig af, at Silkeborg er stedet for diversitet.

Mange af disse sportsudøvere var aldrig kommet i vores natur, hvis de ikke sad på en cykelsaddel, de tænker ikke over, hvor meget de fylder, hvor meget de skræmmer dyrene med deres hurtige antrit og råben. Efter mørkets frembrud er det med pandelamper. Ikke sært at arterne forsvinder.

Jeg har fra starten af ikke haft noget imod, at der er et spor til mountainbikere, men hovedsporet i Nordskoven er ledt igennem sårbare naturområder, og samtidig er der mange sidespor, som bør lukkes. På sigt håber og tror jeg på, at man vil gøre noget ved problemerne som opstår i kølvandet på mountainbike sporten.


Ordet er ditMere Debat