Tip os log ind
Foto: Jakob Stigsen Andersen

Mit ur fortæller hvad klokken er - det er rigeligt

07. maj 2018, 12.46

Det er meget fint det der med at tælle skridt. Jeg kan godt se ideen i det.

For nylig fik jeg en ny mobil. Og den tæller min skridt. Pludselig blev det nødvendigt, i højere grad end før, for mig at have min mobil på mig hele tiden. Hvis jeg gik nogen steder uden mobilen følte jeg at jeg »spildte« mine skridt. For mobilen talte dem jo ikke, når jeg ikke havde den på mig. Så når jeg havde kjole på, så havde jeg jo ikke mobilen på mig. Den har jo ingen lommer.

Suk.

Tænk at man kan blive stresset over at man ikke har en mobil på sig. Stresset over at man ikke går nok skridt.

Ja, jeg ved godt, man kan få et ur, som gør det samme. Så behøver jeg ikke have lommer i tøjet. Men helt ærligt. Jeg gider ikke have sådan et ur. Hvis jeg føler et behov, som ikke var der før med mobilen, hvordan vil det så ikke være, hvis jeg får et ur? Og ærlig talt, så er de der ure bare ikke lavet til kvinder. Jeg har et smukt feminint ur, som jeg fik af min mand i julegave. Og ved du hvad det kan? Det kan vise hvad klokken er, og det er rigeligt.

Jeg kan godt forstå, hvis du er glad for dit smartwatch. Det kan garanteret nogle fede ting og hjælper dig med nogle ting. Det kan fortælle dig, når du skal bevæge dig, om du sover godt om natten osv.

Men lad mig lige udfordre dig der. Hvis du vågner og føler dig frisk, og dit ur så siger, du har sovet dårligt . Hvordan har du det så?

. Hvis det omvendte sker og du vågner og føler dig træt. Men dit ur siger du har sovet godt. Føler du dig så mere frisk? For så er det jo godt nok.

. Hvis dit ur hver dag fortæller dig du har sovet dårligt. Skaber det så ikke en følelse af sygdom, du ellers ikke ville have?

. Hvis du kun bevæger dig når dit ur fortæller dig du trænger til at bevæge dig. Er det så i virkeligheden det, du har brug for? Har du så ikke mere behov for at lære at lytte til din krop?

Fremtidsscenarie: de arbejder lige nu på at lave ure, der kan aflæse følelser på samme måde, som løgnedetektorer kan. Altså vil dit ur i fremtiden kunne fortælle dig, hvad du føler om en bestemt ting. Men hvilken verden skaber det? Hvis en maskine skal fortælle os om følelser . Mister vi så ikke alt det, der gør os til mennesker?

Er du skræmt? Det er jeg lidt. Jeg kigger ikke længere på, hvor mange skridt jeg går. Den app er slettet, jeg vil hellere bevæge mig frit, og når jeg føler et behov. Hvis jeg ikke længere kan mærke mig selv, hvordan skal jeg så kunne mærke, hvis jeg er ved at blive stresset eller ked af det?

Nej det vil jeg ikke. Jeg er min egen herre i kontrol med mit eget liv. Næsten i hvert fald ;)

Lov mig at du bare en gang imellem mærker inde i dig selv. Hvad har jeg i virkeligheden lyst til og behov for lige nu. Og lad dig ikke styre af den smarte elektronik, det kan du gøre på

et andet

tidspunkt ;)


Ordet er ditMere Debat