Tip os log ind

Mindre kød på den kommunale menu

01. august 2018, 12.19

Klimaansvar Et stigende antal danskere spiser mindre kød og mere plantebaseret mad, og det er godt nyt for klimaet.

Også mange kommuner ser grønt og lader økologisk mad vinde frem, og der sættes mål om at mindske klimabelastningen. Der er dog et »men«. Kommunerne halter efter befolkningen, for næsten ingen har endnu formuleret konkrete målsætninger om at skære ned på forbruget af kød i vuggestuer, skoler og kantiner. Det viser en nylig Greenpeace-undersøgelse.

I langt de fleste kommuner er der desværre ikke blik for, at et højt kødforbrug er med til at forstærke de ødelæggende klimaforandringer.

Derfor sender vi en opfordring til kommunerne om at tage deres del af klimaansvaret ved at sætte konkrete mål om at reducere forbruget af kød og arbejde for, at borgerne får mulighed for at vælge et plantebaseret måltid.

Hver eneste dag serverer det offentlige over 800.000 måltider, og langt de fleste serveres i kommunale institutioner og kantiner. Så kommunerne spiller en helt central rolle i bestræbelserne på at få danskerne til at spise mindre kød og mere grønt.

Danskernes forbrug af kød hører til det højeste i EU, og på produktionssiden er Danmark såmænd verdensmester med den højeste produktion af kød pr. indbygger.

Men udviklingen blandt danskerne går i retning af et lavere kødforbrug, og ifølge en analyse fra Coop (2017) vil lidt over halvdelen af befolkningen gerne spise mindre kød. 44 procent efterspørger tilmed, at der skal være mulighed for rent plantebaserede måltider fra de offentlige køkkener.

Denne efterspørgsel er desværre ikke afspejlet i kommunernes politik, og derfor har Greenpeace skrevet til samtlige kommuner for at få gang i en dialog om, hvordan den enkelte kommune kan reducere kødforbruget. Vi har allerede hørt fra flere borgmestre.

Nu opfordrer vi kommunerne til at tage større, politiske skridt ved at fastsætte konkrete mål.


Ordet er ditMere Debat