Tip os log ind
  • 1/: Keramikeren Ditte Rugholm døde i sit hjem i Svejbæk, 94 år gammel.
    Foto: Jens Anker Tvedebrink
  • 1/: - Jeg kendte Ditte gennem et halvt århundrede som ven og kollega. Derfor føler jeg trang til at riste hende en minderune i MJA, skrev forfatteren Bent Rasmussen til avisen i forbindelse med de mindeord over Ditte Rugholm, han her har skrevet.
    Foto: Martin Ballund

Mindeord over Ditte Rugholm: Menneske og kunstner

07. december 2017, 12.00

For år tilbage kunne den morgenfriske borger se en slange af lys bevæge sig fra seminariets bygninger over bakke og dal i Nordskoven og ned omkring Lillesø. Det var Dittes opfindelse. Den sidste dag før juleferien gik alle børnene i rad og række og lyste julen ind med kulørte lygter af eget fabrikat. Det var, som om hendes idé ud af det jordiske kunne fange det himmelske.

Ditte Rugholm var lærer og keramiker. Hun kunne sin metier, og hun udfoldede sit håndværk og sin kunst under stadig søgen og udvikling. Sjældent udstillede hun, men når hun gjorde, var der noget at kigge på. Adskillige kom til hendes dør og købte.

I mange somre opholdt hun og hendes mand Aage sig på deres ejendom Dommerborg i Vendsyssel, hvor der var galleri med stort og småt af det, hun skabte hjemme på Julsøvænget, og hvor der var noget for enhver pengepung.

Det var godt at være ven med Ditte. Hun var et festmenneske, og mange lyse majaftener indkaldtes vennerne til sangaftener i Ditte og Aages smukke have ned til snævringen i Svejbæk.

Der var i alt det, hun virkede med, en idé, en tanke, tit en forklaring eller et emne til debat. Filosofiske og teologiske spørgsmål var ofte implicit i samtalen.

Ud af leret formede Ditte de utroligste ting, fra det realistiske til det abstrakte. Et naturens materiale blev gennem Dittes hænder og ovnens varme til kunst iboende vilje, magi, mening og detaljer, som til sammen i virkeligheden var en historie, hun ville fortælle os. Og dem var der mange af i hendes kreative tilgang til livet.

Jeg har mange af Dittes gaver hængende på min væg og stående på mine reoler. Hendes generøsitet er der talrige vidnesbyrd om både ude og inde. Den fortælling, hun lagde i sine værker - fra finurlige klovne til fade, krukker og skulpturer - må være det gode og ægte minde om et skabende og socialt sindet menneske som Ditte.


Ordet er ditMere Navne