Tip os log ind

Masser af liv i Folkekirken

02. november 2016, 12.47

DEBAT Under overskriften »Flere siger farvel til folkekirken« kunne man i mandagsavisen læse beretningen om et faldende medlemstal af Folkekirken, også i Silkeborg provsti. Tallene maner til eftertanke og handling i Folkekirken, og det bør de gøre, men der gemmer sig mange historier bag tallene.

Af artiklen fremgår det, at Skorup sogn, hvor jeg er præst, har provstiets næstlaveste antal medlemmer af Folkekirken, nemlig 71%. Skorup sogn har inden for de sidste 8 år oplevet en nærmest befolkningseksplosion fra 282 indbyggere til 310. De nye indbyggere er fra Rumænien, Polen, Ukraine, og er ortodoks kristne eller katolikker og er derfor ikke medlemmer af Folkekirken. Udmeldelser har vi ikke haft nogen af i Skorup sogn.

Skorup kirke blev for få år siden af den daværende kirkeminister udpeget som en af de kirker, der burde lukkes, fordi der dengang boede under 300 indbyggere i sognet. Men hvis man kommer i kirke i Skorup til en ganske almindelig højmesse søndag kl. 10.30, vil kirken være halvfuld. Statistik er taknemmelig; hvad som helst kan læses ind i tallene.

Tre af mine kirkegængere blev efter gudstjenesten i Tvilum i søndags interviewet til avisen til artiklen om det frie fald i Folkekirkens medlemstal. Hvad ikke blev nævnt med et ord i artiklen var, at journalisten netop havde deltaget i en gudstjeneste i en propfuld kirke, over 130 var til gudstjeneste.

Medlemstallet i Folkekirken er faldende, måske også i Silkeborg provsti, selvom der ses bort fra indvandring, men det er ikke hele sandheden om, hvad der sker i kirken. Der er nemlig masser af liv og vækst i Folkekirken. Gennem hele ugen er der hundredvis af mennesker, der deltager i kirkelige aktiviteter i sognegårdene, kommer til meditations- eller spaghettigudstjenester i kirkerne, og selv den forkætrede højmesse er velbesøgt. Men det er jo en god historie, og den er selvfølgelig aldrig så spændende at fortælle som den om det frie fald.


Ordet er dit