Tip os log ind
  • 1/: Man skal være deltager på en guidet tur for at få lov til at besøge Sprogø, så du kan ikke bare holde ind på vej til Sjælland.
  • 1/: På turen hører vi også om Storebæltsbroen, der er en af verdens største broer.

Læserklubben tager til Sprogø, øen med de mange myter

Et væld af gode, spændende og ikke nødvendigvis sande historier knytter sig til den mystiske ø i Storebælt. Tag med Læserklubben på besøg torsdag 16. august
06. maj 2018, 10.57

Med postbåden til Korsør forlod forstanderinde Gerda Andersen 1. april 1961 kvindehjemmet på Sprogø for sidste gang. Med sig havde hun sin kuffert og hjemmets sidste beboer, Hansine. Hermed sluttede et særlig og trist kapitel i ånsvageforsognets historie.

Kvindeanstalten på Sprogø var formelt hverken et fængsel eller et hospital, men beboerne - ofte kaldet »de indsatte« - var der på ubestemt tid og blev betragtet som værende syge, letfærdige og løsagtige.

Det var overlægen, der havde magten over de store afgørelser: Anbringelse og udslusning.

Til daglig var det forstanderinden på Sprogø, der bestemte over pigernes gøren og laden, over straf og belønning. Overlægen havde rollen som »far« og forstanderinden som »mor«. Sprogø skulle fungere som hjem for pigerne.

Forstanderinden på øen var forbilledet for, hvordan pigerne skulle opføre sig for at bevise, at de var skikkede til prøveløsladelse.


»Moralsk åndsvag«

I alt har cirka 500 piger i perioden fra 1923 til 1961 haft den skæbne at være blevet anbragt på Sprogø. Hvis man af lokalsamfundet var blevet stemplet som værende enten voldsomt ustabil rent arbejdsmæssigt eller havde en adfærd, der stødte kraftigt an mod den gængse moral, kunne man få den lægelige diagnose »moralsk åndssvag«.

Nogle af diagnosens karakteristika var vagabondering, tyvagtighed eller seksuel umættelighed.

Derpå blev man deporteret til en ø. Mændene til Livø. Kvinderne til Sprogø.

Læserklubben drager til Sprogø, som så mange gange før, for at opleve den lille ø mellem Fyn og Sjælland, der er omgivet af mystik. Vi skal se på naturen og høre historierne både om kvindehjemmet, Valdemar den Stores borg og tunnelen.


Danmarks hjerte

Inden vi tager hul på Sprogø, skal vi på en byvandring i kongebyen Nyborg, hvor vi følger fodsporerne af mere end 800 års danmarkshistorie. Nyborg er Danmarks riges hjerte. Det er Danmarks første hovedstad, og her blev spiren til vores demokrati lagt.

Afgang med Ansbussen fra Silkeborg, Ikast og Herning torsdag 16. august mellem klokken 08.30 og 09.30. Morgenkaffe serveres undervejs, inden vi ankommer til Nyborg Slot.

Her uden for bussen spiser vi en sandwich, inden vi med lokalguiden tager hul på byen.

Fra Nyborg kører vi direkte ud på Sprogø, hvor vi skal være de næste tre og en halv time.

Omkring klokken 17 forlader vi Sprogø og kører mod Midtjylland.

I Kolding gør vi holdt ved Scandic Hotel, hvor vi har reserveret herlig aftensmad, bestående af en god flæskesteg med tilbehør og islagkage til dessert.

Hjemkomst mellem klokken 21 og 22.

Prisen for denne tur er 785 kroner i prisen er inkluderet:

Buskørsel

Lokalguide i Nyborg og Korsør

Kaffe

Sandwich

Byvandring Nyborg

Vandring Sprogø

Kaffe og kage på Sprogø

To retters menu på Scandic

Tilmelding til Læserklubben på mail@laeserklubben.dk eller på telefon 87228469/96263756


Ordet er dit