Tip os log ind
40-årige Lotte Fynne er speciallæge i mave-, tarm og leverlidelser hos Institut for Klinisk Medicin på Silkeborg Sygehus. Hun har skrevet selvhjælpsbogen »Fra ende til anden«, og så kalder hun sig selv for »numselæge«, så man kan godt regne med at blive mødt af en læge, der har hørt lidt af hvert om afføring og er klar til at møde sin patient med ekspertise, humor og respekt. Hun opfordrer dog alle til at bryde tabuet om afføringsproblemer, da omkring hver femte danske faktisk har tarmudfordringer, men sjældent taler om dem.

Lort med lort på: Hver tredje dansker har problemer med afføringen

Omkring en tredjedel af danskerne har problemer med afføringen, så det er generende for det normale liv
15. marts 2019, 17.00

Av Enten er det ikke til at komme af med noget, når man sidder på toilet. Eller også skal man skynde sig at finde et toilet meget hurtigt, før det går galt i underbukserne.

Hver tredje af os har problemer med maven og vores afføring i så stor grad, at det er hæmmende i vores hverdag og for de drømme vi har for vores liv.

Nogle er forstoppede, andre har diarre eller noget helt tredje. Fælles for alle er, at de til tider har ondt i maven og er så frustrerede og flove over et hverdagsproblem, der sagtens kan få dem til at trække sig fra sociale sammenhænge, familielivet og være stærkt udfordrede i en normal arbejdsdag med skemalagte mødetider, deadlines eller kundebesøg.


Kost og bevægelse

På mavetarm-ambulatoriet i Diagnostisk Center på Silkeborg Sygehus ser de flere hundrede patienter med maveproblemer på afdelingen i løbet af et år - og det bliver næppe færre i de kommende år, da antallet af mennesker med udfordringerne er stigende, fortæller ph.d. og speciallæge i mave-, tarm og leverlidelser på afdelingen, Lotte Fynne.

- Der kan være mange grunde til, at der er så store problemer med vores tarmsystem, men det handler altså ikke kun om kost, motion og væskebalance det her. Det handler også om tarmenes bevægemønstre. Men selvfølgelig kan vi gøre rigtig meget selv, hvis vi får den rette viden og forståelse for vores problem, siger hun og fortsætter:

- Det er da også en af grundene til, at jeg har skrevet selvhjælpsbogen »Fra ende til anden« sammen med specialsygeplejerske Gerd Johnsen. I bogen kan man slå op under sin egen udfordring - eksempelvis forstoppelse som rigtig mange har i forskellig grad - og så læse om, hvordan man løser det. Og i bogen får vi også slået nogle rigtig sejlivede myter ihjel - eksempelvis at afføringsmiddel er vanedannende. Det passer simpelthen ikke, men det er derimod et rigtig godt hjælpemiddel fra håndkøb, siger Lotte Fynne.


Mange kikkertundersøgelser

På afdelingen udfører de også mange kikkertundersøgelser om ugen, og man skal henvises af sin egen læge, før man kan møde op og få hjælp til sine afføringsproblemer - både via undersøgelser og samtaler med blandt andre speciallæge Lotte Fynne, der typisk tager sig af patienter med forstoppelse og irritabel tyktarm.

- Hos os bliver man mødt og forstået og rigtig mange kommer nervøse og med bankende hjerter ind ad døren og ender med at gå fortrøstningsfulde og endda af og til grædende herfra - af glæde.

- For det er et stort problem, der virkelig fylder meget for mange, men som de går helt, helt alene med. Derfor er mange lettede over endelig at bliver hørt, forstået og få konkrete værktøjer med hjem, for kan man komme af med sine afføringsproblemer, så ved vi bare, at ens liv føles meget bedre bagefter, siger Lotte Fynne.

Bogen »Fra ende til anden« er udkommet og beregnet til alle, der har afføringsproblemer i større eller mindre grad. Her kan man læse om alt lige fra tarmbevægelser til, hvordan man bryder tabuet om afføringsproblemerne eller sidder korrekt på toilettet.


Få styr på maven

Første skridt er at erkende, at man har et problem med sin afføring - det kan være svært nok

Dernæst skal problemet identificeres nærmere - er der tale om forstoppelse, diarre, ufrivillig afføring, luft i maven eller irritabel tyktarm?

Ved at stille sig selv og besvare følgende spørgsmål er man allerede godt på vej:

Er det et problem at komme af med afføringen? Kommer afføringen for hurtigt? Gør det ondt?

Afføringsproblemerne er svære at snakke om for mange - også hos lægen og på sygehuset - og de bliver derfor gemt lidt væk, men det bliver de ikke mindre af. Tværtimod.

Afføringsproblemer er ikke menneskelige grundvilkår - de kan og skal behandles

Kilde: »Fra ende til anden« af Lotte Fynne og Gern Johnsen

Ordet er ditMere Livsstil