Tip os log ind
Ældre har fået hjælp til tandbørstningen, og det har givet sundere tænder. Det viser et projekt som plejecentre i blandt andet Silkeborg Kommune har deltaget i.

Ældre får hjælp til at børste tænder

Plejecentre samarbejder med tandplejere i nyt projekt
19. februar 2019, 06.38

SILKEBORG Ældre på plejecentre får bedre tandsundhed og livskvalitet, når de får hjælp til tandbørstningen. Det viser et projekt, som Silkeborg, Assens og Horsens kommuner har gennemført i samarbejde med Sundhedskartellet, Danske Tandplejere og Kommunernes Landsforening.

Det netop afsluttede projekt skulle fremme god tand- og mundhygiejne hos ældre gennem et samarbejde mellem tandplejere og plejepersonalet. Og det lykkedes. Målinger fra de tre projektkommuner viser, at andelen af borgere med meget plak på tænderne faldt markant. Fra 30 procent ved 1. eftersyn til kun 8 procent ved 3. eftersyn. Samtidig steg andelen uden plak fra 15 til 42 procent. Plak, der er bakteriebelægning langs tandkødsranden, kan være årsag til alvorlige sundhedsproblemer i munden og til infektionssygdomme, som man i værste fald kan dø af.

Preben Ulrich Pedersen, der er professor og daglig leder på Center for Kliniske Retningslinjer på Aalborg Universitet, finder resultaterne glædelige, da det at sikre en god tand- og mundhygiejne er et grundlæggende behov hos ældre og svage borgere.

- Det er udtryk for en basal og simpel omsorg, som man ofte overser. Men ved at yde denne omsorg er man med til at øge livskvaliteten hos en svækket gruppe af ældre og endda redde menneskeliv, siger Preben Ulrich Pedersen til Momentum, der er KL's nyhedsbrev.

Han henviser til internationale studier, som viser, at fokus på tand- og mundhygiejnen reducerer luftvejs-infektioner og lungebetændelse med 50 procent.

- At fjerne plak på tænderne fjerner bakterier i munden, hvilket blandt andet betyder, at de ikke spredes til luftvejene. Det ultimative er, at færre dør af det. Vi skal huske på, at det er en svækket gruppe af ældre, som har andre sygdomme ved siden af. Ved at hindre, at de bliver yderligere svækkede, formindsker vi plejebyrden, og det betyder besparelser, siger han.

Gødvad Plejecenter i Silkeborg er et af de plejecentre, der har været med i projektet.

- Hos et gammelt menneske er mange ting i spil, og det, at man selv børster sine tænder, er ikke nogen selvfølge. Når man ikke kan skrive sit navn eller rede sit hår, så kan man formentlig heller ikke børste sine tænder. Det er et vigtigt pejlemærke, som jeg har lært af dette projekt, siger Lisbeth Melander Heberg til Momentum.

På Gødvad Plejecenter har medarbejderne sammen med tandplejere lært, hvad de skal være opmærksomme på, når de børster tænder hos ældre. Alle nye elever får også undervisning og vejledning i tand- og mundpleje. Desuden skal tandsundhed og tæt kontakt til en tandplejer tænkes ind, allerede når den ældre flytter på plejecentret.


Ordet er dit