Tip os log ind
Foto: Jens Anker Tvedebrink

Kontantløst samfund vil give udfordringer

18. august 2018, 08.00

Kontanter Det kontantløse samfund er lige om hjørnet. Teknikken er der til det. Lige ved og næsten. Måske er Bitcoin eller anden cryptovaluta løsningen, der hvor kort og mobilepay er utilstrækkelig.

Jeg har et par gange oplevet at miste stort set alt, ud over de bukser jeg heldigvis havde på. At stå der i fremmed land, uden penge, visakort, mobiltelefon etc. etc, det er aldrig sjovt mens det står på. Men lærerigt at tænke tilbage på.

Da jeg kom hjem efter tsunamien for 14 år siden, tænkte jeg ikke på, hvad konsekvensen ville have været ved at komme hjem til et kontantløst samfund. Mens jeg stadig var i Sri Lanka, forsøgte jeg at få overført penge fra min bank til en lokal bank. Efter 2 timer opgav jeg. Banker kan ikke tave straksoverførsler af valuta. Den type transaktioner skal man i en Western Union Money Transfer kiosk, for at gennemføre. Og det er kun mod kontant afregning.

Sidste år kom jeg hjem fra Barcelona, med en tynd plastikpose, med alt hvad jeg havde. 4 timer inden flyafgang fandt jeg min bil ribbet for alt, hvad jeg ikke havde taget med til stranden. Pung, telefon, computer etc.

Jeg måtte tage en taxi hjem fra Billund, selvom jeg havde min bil til at stå der. Mine nøgler var stadig i Barcelona. Taxichaufføren var flink. Jeg havde kontanter til at ligge derhjemme, og ville godt kunne betale ved ankomst. Det var så ikke så nemt, uden nøgler til huset. Men det lykkedes og han fik cool cash 1000 ++ for tålmodighed.

Det er fredag, og jeg må overleve på resterne i min egen bankboks resten af weekenden.

Mandag går turen til Jyske Bank, bestille nyt visakort + 10.000 kontanter. Nu kan jeg købe ny mobiltelefon, PC og betale borgerservice for kørerkort mv. Mens jeg venter på at få et nyt visakort, som banken ikke kan udlevere til mig. Det tager 10 dage.

Jeg priser mig lovet for, at vi ikke skrev 2025 og kontanter var afskaffet.

Jeg ser flere problemer. Ikke fordi jeg er maskinstormer. Jeg synes selv, jeg følger rimeligt med tiden. Men tendensen er, at vi vil indkassere værdien af teknologien, inden at folk er parate og systemerne gearet til det. Nemid er et godt eksempel. Det kræver, at vi alle har en computer, hvad ikke er tilfældet. Og mange der har en, kan ikke fikse de problemer der er med en computer.

Løsningen er for mange ældre og PC handicappede, at de kender en god ven eller familie der får deres nøglekort. Det er en nem løsning, på et påtvunget problem, men strengt ulovligt. Og kan give efterfølgende tvister om pengetransaktioner, når boet skal gøres op.

Jeg har et BnB og modtager betaling via Mobilepay i et stigende omfang. Men ikke fra udenlandske gæster. De må ned i byen og hæve kontanter.

Penge er det man kalder et ihændehaverbevis. Har du dem i hånden, så har du dem. Det har du ikke med en Visakort-betaling, eller mobilepay-betaling, som også er en Visakort-betaling. Der er 13 måneder, hvor betaler kan gøre krav om tilbagebetaling. Der mangler en elektronisk erstatning for et fysisk ihændehaverbevis, men hvem ved.

Bitcoin og andre cryptovalutaer kan noget af det samme som cool cash kan.


Ordet er ditMere Debat