Tip os log ind
  • 1/: Med sin nye bog »Go green« vil Gitte Carolina Yde gerne bryde grænser. Selv er hun flexitar, hvilket vil sige, at hun spiser lidt godt kød en gang imellem. Begrebet flexitar, som er nyt i Danmark, er med til at understrege, at det ikke er et enten eller valg, når det drejer sig om at spise kød, mener hun.?
  • 1/: Når man kaster et øje på Ole Henriksens kalender, får man indtryk af, at han opholder sig mere i luften end på jorden. Og da Ole ikke er vild med flymad, er denne salat en af hans foretrukne i madpakken. Den smager lækkert og præsenterer sig så godt, at selv de andre rejsende på First Class sender sultne blikke. Ingredienser (1 pers.) 1 sprødt æble, en lille håndfuld mandler, 1 dl kogt quinoa (hvid, rød eller sort), 1 lille håndfuld frisk spinat, 1 håndfuld salatblade - gerne mørke salater, 1 lille håndfuld spidskål, 1/4 rød peber, 1/4 gul peber, lidt blåbær, hindbær og brombær, olivenolie, saften af en 1/3 citron, skær salatbladene og kålen fint. Skær æblet og rød og gul peber i skiver. Vend den kogte quinoa i. Bland olivenolie og citronsaft til en dressing. Tip: Opskriften trylles om til en varm ret ved blot at tilføje et løg og to fed hvidløg, der steges på panden med spidskål og spinat og med tilføjelse af den kogte quinoa, salt og peber. Resten laves til en salat.?
  • 1/: Daal er en smuk indisk linsegryde med masser af krydderier og proteiner. Den er absolut en favorit i Sys Bjerres køkken - specielt om vinteren. Det er nemlig en dejlig ret på en kold vinterdag. Ingredienser (4 pers.) 400 g linser (gule eller røde), 4 fed hvidløg, 4 cm ingefær, 1 spsk gurkemeje, 2 små, grønne finthakkede chilier, lidt salt 2 spsk alm. smør eller ghee (indisk klaret smør), 2 skalotteløg, skåret ud i både1 spsk spidskommen, 1 tsk sennepsfrø, 1 tsk tørret chili, 1 håndfuld friskhakket koriander Skyl linserne indtil vandet, der løber igennem dem, er klart. Fyld linser og 2 liter vand i en stor gryde og kog 15 minutter, skum overfladen for eventuelle urenheder undervejs. Tilføj hvidløg, ingefær, gurkemeje, hakket chili og lidt salt og lad daalen stå og simre i 1/2 til en hel time ved lavt blus. Rør i den nu og da, og hvis den ser ud til at blive for tyk, hælder du lidt mere vand i. Kog til linserne er helt kogt ud og har fået en cremet konsistens. Opvarm de 2 spsk smør eller ghee i en pande ved siden af. Tilføj løg og krydderier og steg til det hele er gyldent og sennepsfrøene begynder at poppe. Hæld blandingen fra panden over i din daal og bland rundt. Smag til med salt, drys med rigeligt frisk koriander og server med ris og/eller fladbrød og eventuelt nogle stegte grøntsager og en chutney.?
  • 1/: »Kræft hader broccoli«. Ja, det gør den helt sikkert! Heldigvis elsker Chris MacDonald broccolisuppe, som han spiser mindst en gang om ugen. Ingredienser (2 pers.) 500 g broccoli, 200 g løg, 2 fed hvidløg, 200 g kartofler, 1 porre, 10 dl grøntsagsbouillon - gerne af mærket Herbamare, 2,5 dl ris-, soja- eller kokosmælk, lidt reven muskatnød, saften fra en halv citron, græskarkerner, 1 spsk kokosolie, salt og peber Svits hakket løg og hvidløg i kokosolie. Tilsæt kartofler i tern og lad dem svitse lidt med. Hæld bouillon ved og kog i cirka 15 minutter. Tilsæt så broccoli i små buketter og stokken, der er skåret i små tern. Kog videre i 5 minutter og herefter blendes det hele og kommes tilbage i gryden. Tilsæt for eksempel kokosmælk og varm op. Smag til med citronsaft, muskatnød, salt og peber. Rist græskarkerner på en tør pande og salt dem godt. Server suppen med de ristede græskarkerner på toppen. ??
  • 1/: »Go Green« udkom 15. januar på Ry-forlaget High on Life. I bogen medvirker kendte - blandt andre den lokale juicemester Mads Bo, som er flexitar og ses til venstre på bogens forside i selskab med Selina Juul, flexitar og stifter af forbrugerbevægelsen »Stop spild af mad« samt Bjørn Lomborg, der er vegetar og blandt andet verdenskendt miljø-debattør.

Kødfrie dage med kendte danskere

Med bogen »Go Green« vil Gitte Carolina Yde fra Boes ved Ry have os til at overveje vores forbrug af kød, men uden løftede pegefingre. I stedet viser kendte danskere vejen
20. januar 2015, 12.00

tekst: Dorthe Munk Nielsendorthe@mja.dkfoto: Jakob Stigsen Andersenstigsen@mja.dkflexitar Er det nødvendigt at spise kød hver dag? Det er nok de færreste, der...

30 dages abonnement GRATIS - så kan du læse alt online indhold, læse e-avisen og få adgang til det elektroniske arkiv.

ja tak, lad mig prøve!

Allerede abonnent? Log ind