Tip os log ind
  • 1/: Siden 2004 har stået Farstad Optik på facaden ved Søndergade 2C
  • 1/: - Man får også meget tilbage den anden vej ved at støtte. At drive butik, mener jeg, handler i høj grad om netværk og relationer, siger Johan Farstad.

Johan Farstad har øje for at udvikle på tingene

Optikerforretningen Farstad Optik på Søndergade i Silkeborg ejes af Johan Farstad. Han var helt sikker i sin sag, da han i 2004 traf beslutningen om at stifte eget firma
12. juni 2019, 15.07

Johan Farstads farfar var selvstændig erhvervsdrivende. Og faderen er selvstændig.

Det ligger til familien Farstad med egen virksomhed, og for Johans eget vedkommende er det nu snart 15 år siden, at han blev indehaver.

Siden 2004 har der stået Farstad Optik på facaden ved Søndergade 2C, og den lokale detailhandler har i virkeligheden aldrig været spor i tvivl om, hvilken vej han ville gå.

- Jeg var altid med i min fars optiker- og urmagerforretning. Så jeg var ikke ret gammel, da jeg begyndte at rette briller for kunderne, fortæller Johan Farstad.

Han voksede op i den lille vestnorske by Måloy.


Bygget op til noget større

Det var her, at farfaderen i sin tid etablerede egen butik med urmager og optiker.

Efterfølgende blev forretningen videreført af Johan Farstads i dag 72-årige far. Denne er fortsat aktiv, og han driver nu sammen med sine med to døtre - Johan Farstads søstre - detailhandelsvirksomheden i Norge.

Johan Farstad tog optikeruddannelse i Danmark, og han er glad for, at han valgte at gå i faderens fodspor.

- Det var en lille optikerforretning, som jeg overtog her på Søndergade. Også dengang var mange af optikerne i Silkeborg kædebutikker, og jeg kunne se, at der var muligheder i at få en mindre butik, der ikke var en del af en kæde, som jeg kunne bygge op til noget større. Jeg har altid været drevet af at udvikle på tingene, og jeg var helt sikker på min beslutning om at få min egen forretning.

Johan Farstad fortæller om nogle af de tanker, han gjorde omkring tidspunktet for åbningen af Farstad Optik.

Dengang i 2004 arbejdede han som chefoptiker hos Louis Nielsen-kædens forretning i Herning. I modsætning til i dag var der dengang ikke mulighed for butiksledere at komme med ind som medindehavere i Louis Nielsen.

Men Johan Farstad var fast besluttet på at starte for sig selv.

Derfor var han tvunget til et skifte for at få drømmen til at gå i opfyldelse.


Synlighed i Silkeborg

Og han fik øje på den eksisterende optikerforretning på Søndergade. Den ældste butik af sin slags i byen, og i 2004 havde Kurt Jensen været ejer i cirka 22 år.

- Det var en dag i maj 2004, at jeg gik ind og hilste på Kurt Jensen. Det viste sig at være fire dage før, at han fyldte 60 år. Jeg spurgte, hvilke planer, han havde, og Kurt Jensen svarede, at han gerne ville gå på efterløn, når han fyldte 60 år. Det endte med, at jeg overtog butikken i oktober og åbnede i november, fortæller Johan Farstad med smil på læben.

Siden er det gået slag i slag, og Farstad Optik har i mange år været - og er fortsat - en meget synlig spiller i Silkeborg.

Virksomheden har sponsorater i fodboldens Silkeborg IF og håndboldens BSV samt mange andre steder inden for både sportens og kulturens verden.

- Jeg er meget interesseret i, hvad der sker i Silkeborg, og vi støtter rigtigt mange forskellige formål. Man får også meget tilbage den anden vej ved at støtte. At drive butik, mener jeg, handler i høj grad om netværk og relationer. Alle årene, som netværket har eksisteret, har jeg derfor også været med i Erhverv Silkeborg Business, fortæller Johan Farstad.


Sammenhold i netværket

Erhverv Silkeborg Business er netværk for virksomhedsejere og -ledere i Silkeborg Kommune, men udover Farstad Optik er der ikke mange detailhandlere blandt medlemmerne.

Johan Farstad ville dog anbefale netværket, hvis han blev spurgt.

- Vi får nogle gode snakke, som man bliver inspireret af. Det er tydeligt, at medlemmerne i Erhverv Silkeborg Business kan lide hinanden. Jeg synes bestemt, at det netværk har medvirket til at skabe sammenhold i Silkeborg. Derudover er det selvfølgelig også business. Alle skal jo have briller på et tidspunkt - med mindre de vælger at blive opereret - og desuden har de fleste virksomheder ordninger med skærmbriller for de ansatte, påpeger Johan Farstad.

I hverdagen føler han bestemt, at han befinder sig på rette hylde.

- Det er spændende at være ejerleder. Det er en livsstil. Man har muligheden for at få tingene til at ske, og samtidig er det jo fantastisk at kunne hjælpe folk til at se godt og se godt ud på en og samme tid. Som ejerleder skal man også være i stand til at give tingene fra sig, og når jeg ikke selv er i butikken, så har jeg heldigvis et personale, der tager over uden problemer, siger Johan Farstad.


Privilegium med frihed

Han værdsætter det som et privilegium, at han har medarbejdere, som han tryg ved.

Det betyder nemlig blandt andet, at Johan Farstad har mulighed for at holde sine ferier med familien - hustru og fire børn.

Den del er anderledes sammenlignet med hans egen opvækst i Måloy. Her var grundlaget for faderens forretning mindre, hvorfor det dengang var vanskeligere lige at kunne holde fri til fordel for en familieferie.


Ordet er ditMere Erhverv