Tip os log ind
  • 1/: Ved flere lejligheder har Ane Mette Lysbech-Kleis været med på havet til indvielse af en vindmøllepark. - Det er kronen på værket at komme derud. Her bliver tingene håndgribelige, efter at projektet har bestået af papirer i tusindvis, siger hun.
  • 1/: - Mine dyr er en kæmpe stor del af mig, siger Ane Mette Lysbech-Kleis, der har tre hunde og to dressurheste. Mens hun boede i London, red hun i Hyde Park, og hun havde to gadehunde med hjem til Danmark efter et ophold i Caribien.

»Jeg ville være misundelig, hvis jeg hørte om en anden med mit job«

Ane Mette Lysbech-Kleis fra Laven arbejder med salg af offshore-vindmølleparker i størrelsesordenen en Storebæltsbro
29. maj 2018, 09.37

Da Ane Mette Lysbech-Kleis var skolepige, planlagde en af lærerne en dag en tur til Ulfborg i Vestjylland.

Målet for skoleudflugten var den 54 meter høje vindmølle opsat af Tvind i 1978.

Møllen producerede strøm til Ringkjøbing Amts Højspændingsforening, men bortset fra det havde Tvind allerede et blakket ry i dele af befolkningen.

Og forældrene til Ane Mette Lysbech-Kleis og klassekammeraterne blev derfor bedt om tilladelse til, at deres børn måtte bevæge sig ind på Tvind-området.

- Skolen skulle have mine forældres underskrift, fortæller Ane Mette Lysbech-Kleis - med smil på læben - om historien fra gamle dage.

I dag beskæftiger erhvervskvinden fra Laven sig med salg af havvindmølleprojekter verden over.


Den tunge industri

Arbejdsgiveren er Siemens Gamesa Renewable Energy og stillingsbetegnelsen vice president offshore sales.

Ane Mette Lysbech-Kleis beskæftiger sig med kunder, som er parat til at investere i havvindmølleparker i projekter på størrelse med en Storebæltsbro.

- Det er helt store business to business-projekter. Den tunge industri, og jeg synes, at det er helt fantastisk at arbejde i en industri, som er med til at vende billedet i verden til et bedre klima og nedbringelse af co2-udslip. Jeg ville da være misundelig, hvis jeg hørte om en anden, der havde mit job, siger Ane Mette Lysbech-Kleis.

Arbejdstedet er Vejle - og resten af verden.

I den østjyske by har Siemens Gamesa et vindmøllekontor med 650 ansatte, og derudover findes afdelinger i Hamborg, London, Taiwan og USA.

For Ane Mette Lysbech-Kleis vedkommende betyder det, at hun ofte tager turen Hamborg, for mølleprojekterne, hun har med at gøre, fordeler sig over hele kloden.


Lange forhandlinger

Danmark og Tyskland var blandt foregangslandene inden for vindkraft.

I dag sker der - udover det allerede etablerede marked - også en hel masse i blandt andet Taiwan, Australien, Nordamerika, fortæller Ane Mette Lysbech-Kleis, som flere gange har deltaget ved officielle åbningsceremonier - kulminationen på et forløb med forhandling og realisering, som typisk varer et par år eller mere.

- Det er second to none at opleve en offshore vindmøllepark på nært hold, der står majestætisk og helt alene langt ude på havet og genererer energi til os alle sammen, bemærker hun eftertænksomt.

- Og det hele, ja, det startede jo et eller andet sted med Tvind. Så credit til dem, tilføjer Ane Mette Lysbech-Kleis.

Hun kom til Siemens for syv år siden og har ad flere omgange fået muligheden for at flytte sig opad på organisationens karrierestige.


Kulturel forståelse

Ane Mette Lysbech-Kleis' ledelsesfilosofi er at gøre tingene ukomplicerede, enkle.

- Jeg er hende, der er der for at sætte retningen og være sparringspartner. Vi arbejder og sidder tæt sammen i et åbent salgskontor med cirka 40 i Vejle, og her er det vigtigste, at alle har en god og effektiv arbejdsdag. Uden tillid opnår vi ikke det gode teamwork, som skal til for at håndtere så store projekter som dem, vi har med at gøre, siger Ane Mette Lysbech-Kleis.

Hun sammenligner sin rolle med hende fra curling, der fejer med kosten, og i Siemens Gamesa er det helt normalt, at et projektteam kan være sammensat af mennesker fra lande som Taiwan, Tyskland og Holland.

- Derfor er det vigtigt med forståelse af kulturelle forskelle, og jeg synes, at vi i vores organisation er gode til at se på mennesker og hvad de bidrager med i stedet for at se på nationalitet, religion osv., siger hun.


London og Caribien

Apropos religion så tænkte Ane Mette Lysbech-Kleis en overgang i helt andre baner, da hun gik i gymnasiet i Randers.

- Jeg er klassisk-sproglig student, og dengang ville jeg være præst, fortæller hun.

Da det kom til stykket, valgte hun dog helt anderledes ved at søge ind på økonomi på Syddansk Universitet i Odense, og med maritimt blod i årerne kom Ane Mette Lysbech-Kleis senere til at arbejde professionelt med befragtning af store skibe - den kommercielle del.

I London gjorde hun sig erfaringer med commodities-handel, og efter nogle års rundrejse i Caribien og omegn vendte Ane Mette Lysbech-Kleis hjem til shippingjob i Europa.

Skiftet fra shipping til vindmøller gik i første omgang til Vestas, inden hun i 2012 kom til Siemens.

Ane Mette Lysbech-Kleis er gift med advokat Henrik Kleis, og hun har en voksen søn, Kristian, fra tidligere ægteskab.

Mens Kristian var lille, sejlede de sammen med Kristians skotske far fem år rundt i Caribien i egen sejlbåd.

Altså havde Ane Mette Lysbech et afbræk i erhvervskarrieren. Men det har hun aldrig set som noget problem.

- Man kan sige, at de piger, som får børn, viser, at de formår at planlægge. Der er altid mulighed for karriere for dem der vil, fastslår Ane Mette Lysbech-Kleis.

- Selvfølgelig kostede det, og jeg måtte igen i gang med at tage nogle trin på stigen. Men vi havde nogle fede og spændende oplevelser, som for mig betyder mere end karrierestigen, siger Ane Mette Lysbech-Kleis.


Ordet er ditMere Erhverv