Tip os log ind
Foto: Jens Anker Tvedebrink

Jeg glæder mig til en lilla kommune!

04. december 2017, 13.00

Tillykke med valget til de byrådspolitikere der tiltræder d. 1 januar, og som de næste 4 år skal stå for den overordnede styring af Silkeborg Kommune. Hvor er det godt og altafgørende for et demokrati både nationalt og lokalt, at der er mennesker, der vil påtage sig denne vigtige og nødvendige opgave!

Og tillykke med konstitueringen, der nok har overrasket en del. For på valgaftenen og den efterfølgende nat blev Danmark inddelt i blå og røde kommuner ud fra de flertaller til den ene og anden side, som valgforskerne kunne regne sig frem til. Umiddelbart så det ud til, at Silkeborg ville svinge over og blive en rød kommune igen. Og så sent som i går kunne man i de landsdækkende nyheder høre, at nu fører rød blok over blå blok på grund af kommunalvalget. Som om et land kan deles op i rød og blå, sort og hvid - eller på andre modsætningsfyldte måder. Hvad nu hvis virkeligheden er mere mangfoldig end forventet, og farverne blander sig med hinanden fordi det ikke er et enten eller - men et både og?

Men valgforskerne fik ikke ret, for i deres optik forblev Silkeborg en blå kommune, fordi borgmester Steen Vindum er venstremand. Men er det nu så enkelt? For det er jo rent faktisk lykkedes Steen Vindum og de 10 politiske partier at få fordelt de 76 poster imellem sig, så alle synes tilfredse og er kommet til at beskæftige sig med nogle af de mærkesager, som de er valgt ind på. Og det lyder da i hvert fald meget lovende.

Selvfølgelig vil det ikke være muligt at gennemfører alles mærkesager, for sådan er demokratiet også. Men tænk hvis det faktisk kunne være muligt at arbejde godt sammen i byrådet til fælles bedste for hele kommunen - selvom der også undervejs skal træffes upopulære beslutninger, fordi de økonomiske midler er begrænsede og det er umuligt at gøre alle tilfredse!

Jeg kan rigtig godt lide tanken om en kommune, hvor rød og blå blander sig - uden at nogen derved bliver farveløse - så vi får en lilla kommune! Det passer ganske vist ikke ind i rød og blå skemaet, men det passer måske bedre til den mangfoldige virkelighed.

Og så er farven lilla i øvrigt også adventstidens farve. Eftertankens og forventningens farve. Det bliver der sagt noget væsentligt om i kirkerne frem til jul, som det er værd at lytte til og lade sig inspirere af. Og det kunne også være dejligt, hvis der er god plads i byrådet til væsentlige eftertanker og gode forventninger - blandt andet ønsket om et godt og respektfuldt samarbejde på tværs af traditionelle farver og skel. Det håber jeg!


Ordet er dit