Tip os log ind
  • 1/: Andreas Pape Kjærsgaards virksomhed Expero ApS hjælper kunderne i forbindelse med investeringer i bygningsautomatik.
  • 1/: Andreas Pape Kjærsgaard: - Abduls gå-på-mod er helt særligt. Da jeg mødte ham, tænkte jeg: Ham her kan jeg lære noget af.

Iværksætter med hjertet på rette sted

Andreas Pape Kjærsgaard tog syrisk flygtning under sine vinger for at hjælpe på vej. Samtidig driver han virksomheden Expero ApS på Ferskvandscentret
27. november 2018, 10.27

Siden 2017 har Erhverv Silkeborg i samarbejde med Silkeborg Kommunes integrationsafdeling drevet iværksættermiljøet Perron 86 for flygtninge.

I Perron 86 deltager mennesker, der er flygtet til Danmark, i et personligt afklarings- og kursusforløb på tre måneder.

Her får de hjælp til at starte egen virksomhed blandt andet ved at gennemgå reglerne i det danske system og gennem sparring til deres virksomhedsidé.

Aktiviteterne foregår på Ferskvandscentret, og i øjeblikket kører hold nummer fire i rækken siden starten.

Et af vigtigste elementer er, at flygtningene får opbygget netværk og skabt kontakt til eksisterende virksomheder i Danmark.

Expero ApS er en af de lokale virksomheder som tog imod.


Mange har fordomme

Indehaver Andreas Pape Kjærsgaard var ikke i tvivl, da han blev spurgt, om han havde lyst til at tage den syriske flygtning og familiefar Abdul Hamdi i praktik.

- Mange virksomheder har fordomme, og når det gælder flygtninge koger det ofte helt over. Jeg har en drøm om at hjælpe og en langsigtet drøm om at blive foregangsmand, siger Andreas Pape Kjærsgaard.

I dag har Abdul Hamdi eget cvr-nummer og driver virksomhed, hvor han tilbyder grafisk arbejde.

- Den drøm, jeg havde, da jeg tog Abdul ind i praktik, er blevet realiseret, og det er rigtig fedt, fastslår manden bag Expero.

Seniorkonsulent ved Erhverv Silkeborg Thomas Møller Ørum tog initiativ til Perron 86-projektet i samarbejde med Silkeborg Kommune.

- I Perron 86 kommer mennesket først, og her er det bærende en fælles ambition om at nedbryde gensidige fordomme og barrierer. Motivationen til at skabe sin egen fremtid og komme fri af offentlig forsørgelse er der allerede hos de håndplukkede deltagere i Perron 86. Men det er klart at udfordringerne kan virke store, når man er landet i en fremmed kultur og ikke kender systemet, siger Thomas Møller Ørum.


God kemi

Abdul Hamdi og Andreas Pape Kjærsgaard traf hinanden første gang, da sidstnævnte var hyret til at holde et oplæg i Perron 86.

- Jeg blev spurgt, om jeg ville komme og fortælle om min egen rejse og besvare spørgsmål fra flygtningene. Jeg ville gerne hjælpe, og efterfølgende spurgte Thomas Møller Ørum, om jeg kunne have lyst til at få Abdul i praktik, fortæller Andreas Pape Kjærsgaard.

- Der var god kemi, og der var noget ved Abdul, der fascinerede mig. Han kommer på alle måder fra et sted, der ligger langt væk fra Danmark. Han forlod alt det, han er vokset op med, og flygtede med sin familie til et fremmed land. For mig ville det være for stor en mundfuld, men Abduls gå-på-mod er helt særligt. Da jeg mødte ham, tænkte jeg: Ham her kan jeg lære noget af, fortæller Andreas Pape Kjærsgaard.

- Anderledes ville det jo ikke være, hvis jeg selv skulle etablere mig i en ny kultur, som eksempelvis den syriske. Meget ville jeg selv kunne tage ansvar for, men en hjælpende hånd i forhold til netværk og indsigt i den lokale kontekst ville være altafgørende, påpeger han.

I Expero hjælper Andreas Pape Kjærsgaard kunderne med avancerede styrings- og reguleringssystemer i bygninger - med henblik på energibesparelser.

For eksempel samarbejder den elektrikeruddannede Silkeborg-iværksætter med Coop om installation af 10.000 målere fordelt på over 1000 butikker. Ved hjælp af målerne holdes effektivt øje med forbrug af el, varme og vand.

Abdul Hamdis faglighed er derimod inden for grafisk design, men trods forskellige fagområder kunne de to arbejde sammen.


Lærerigt forløb

Andreas Pape Kjærsgaard havde nemlig et stærkt ønske om at give Abdul Hamdi en chance, og den indledende praktikperiode blev efterfulgt at et halvt år, hvor Abdul var ansat på deltid og med løntilskud fra kommunen.

Abdul Hamdi driver nu egen virksomhed, og Andreas Pape Kjærsgaard har stillet en kontorplads til rådighed for ham hos Expero.

Stedet er Erhverv Silkeborgs iværksættermiljø G-Kraft på Ferskvandscentret.

- I dag har Abdul et enormt netværk blandt iværksætterne her i G-Kraft og også nogle kunder. Forløbet har været enormt lærerigt for os begge, og jeg vil helt sikkert gøre det igen, hvis tingene passer sammen, siger Andreas Pape Kjærsgaard.

Han peger på, at det også er en sammenhæng med egne personlige erfaringer, når han føler et behov for at hjælpe andre mennesker.

For blot et par år siden gik Andreas Pape Kjærsgaard ned med alvorlig stress.

På det tidspunkt drev han en virksomhed i Aarhus sammen med en forretningspartner.

Men Andreas måtte opgive projektet, og sygdommen medførte, at han omlagde sin indstilling til den professionelle del af livet. Da han kom ovenpå igen, stiftede han Expero.


Restaurant og rengøring

Seniorkonsulent Thomas Møller Ørum sætter stor pris på Andreas Pape Kjærsgaards holdning og indsats.

- Der er ingen tvivl om, at det for Andreas medvirker til at give en højere mening med tingene. De menneskelige værdier er med til at skabe den kultur, han har sin i sin virksomhed, siger Thomas Møller Ørum.

Foreløbig har cirka 50 procent af deltagerne i Perron 86-forløbet opnået tilknytning til arbejdsmarkedet.

Flere er kommet i arbejde som ansatte. Udover Abdul Hamdis grafiske firma har en anden startet restaurant, og to Perron 86-deltagere er i samarbejde med en dansk forretningspartner ved at starte et rengøringsfirma.

- Det batter bestemt noget - både for den enkelte og for samfundet som helhed, når vi hjælper denne gruppe mennesker ind på arbejdsmarkedet. Vi er stolte af, at mange virksomheder bakker op om Perron 86, siger seniorkonsulenten.

- Vi har også set en kæmpe udvikling på deltagernes sprogkundskaber. Likviditetsbudget er et svært ord på dansk. Men til gengæld ved man noget om, hvad man skal bruge ordet til som iværksætter, påpeger Thomas Møller Ørum.


Ordet er ditMere Erhverv