Tip os log ind
Irene Rode Pedersen fylder 90 år mandag 27. august. Hun bor i Haxholm i Favrskov Kommune.

Irene er blevet i barndomshjemmet

Irene Rode Pedersen, der er uddannet lærer fra Silkeborg Seminarium, har altid været meget aktiv, og med hendes store paratviden er det hende, familiemedlemmerne ønsker at være på hold med i Trivial Pursuit eller Besserwizzer
25. august 2018, 08.00

Irene Rode Pedersen blev født den 27. august 1928 på den ejendom i Haxholm i Favrskov Kommune, hvor hun stadig bor. Hun er den ældste af tre søskende. Hun havde en god skolegang i Bøstrup - hun var og er enormt videbegærlig. Hun har altid kunnet »falde i« en bog og være tabt for omverdenen.

Efter 7. klasse kom hun ud at tjene - hun havde to pladser på landet.

Hun var 12 år, da 2.verdenskrig begyndte, og hun var virkelig træt af den periode med krig og mørklægning.

Hun vidste hele tiden, at hun ville uddanne sig, og hun kom på Silkeborg Seminarium og blev lærer. Hun var nogle år lærer på døveskolen i Fredericia, hvilket hun brændte for.


En travl hverdag

Hun giftede sig i 1955 med Magnus, som havde købt hendes barndomshjem i Haxholm. Da hun flyttede tilbage til Haxholm, blev hun lærer i Langå. Hun cyklede til og fra sit job, og når hun så kom hjem, skulle hun give en hånd med i bedriften, lave aftensmad, tage sig af børnene, der var kommet til, og så om aftenen kunne hun lave forberedelser til næste dags undervisning. Efter nogle år valgte hun at droppe lærerjobbet og i stedet blive medarbejdende på ejendommen.

Datteren Anne-Marie kom til i 1956, og Ole fulgte i 1959.


Det vrimlede med mennesker

Datteren Anne-Marie Rytter fortæller:

- Mine forældre har altid været gæstfrie, og der vrimlede altid med mennesker hjemme hos os - både børn og voksne. Min fars ældste bror boede hos os fra 1963-74. Min mor hjalp ham med at købe mine farforældres hus i 1974, og så snart, han havde brug for hjælp, var hun på pletten. Det med at hjælpe andre har hun altid været god til. Min morfar var i sine sidste år ofte syg, og så var det tit min mor, der trådte til.

Da vi fik børn, hjalp hun også, når de skulle passes.

Børnebørnene (der er fire) har hun taget sig meget af, og gennem 19 år var hun enten på cykelferie eller på højskole sammen med dem hvert år. Også det ældste oldebarn (der er også fire oldebørn) har været med hende på højskole flere gange. De har alle været på mange ferier i Haxholm - mine forældre var rigtig gode at være hos.

Min bror har gået meget op i sine hunde, som klarede sig godt til markprøver, og i nogle år var min mor også altid med til disse markprøver.

På ejendommen var der først både køer og grise, men min far kom sidst i halvfjerdserne til skade med sit ene ben, og så satte de køerne ud og nøjedes med at have grise. Nu er jorden forpagtet væk, og katte er de eneste dyr, der er tilbage.

Min far var i sine sidste år ofte syg og meget lidt mobil, og min mor passede ham, så længe hun kunne klare det, men de sidste par år, han levede, boede han på plejehjem i Thorsø. Han døde i foråret 2017, så de nåede at holde diamantbryllup i 2015.


Svære krydsord og opera

- Min mor er stadig meget frisk både fysisk og psykisk. Hun klarer selv alt i det daglige, og hun læser og gætter svære krydsord. Hun er dog ofte vred over, at hun bliver træt, når hun har knoklet en halv dag. Hun er meget velorienteret i, hvad der sker i verden. Hun er interesseret i historie og politik, og hun har skarpe meninger. Hun elsker klassisk musik og opera, og når der er opera på DRk, skal hun ikke forstyrres. Jeg kender ikke nogen, der har så megen paratviden, som hun har. Når den store familie er samlet, spiller vi tit Trivial Pursuit eller Besserwizzer, og så er der rift om at komme på hold med mormor/oldemor, fortæller altså datteren Anne-Marie, der tilføjer, at hendes mor er glad for at få besøg.

- Og man kommer ikke derfra uden at have fået kaffe med hjemmebagt brød og hjemmelavet marmelade, som hun siger.

Fødseldagen i dag fejres med en stor fest på Amstrupgård. mtl


Ordet er ditMere Navne