Tip os log ind
  • 1/:
  • 1/:

Hvorfor skal ledige vente flere måneder på uddannelse?

19. september 2018, 10.39

Uddannelse I Silkeborg har vi »kompetencegaranti«. Den går kort fortalt ud på, at man efter et halvt års arbejdsløshed kan få økonomisk støtte til jobrettede kurser og uddannelser.

Det gælder ledige på dagpenge, kontanthjælp eller integrationsydelse, og det er selvfølgelig fint, at ledige på den måde kan hjælpes videre.

Men hvorfor skal man først gå ledig i seks måneder? Hvorfor ikke opgradere garantien til at tilbyde uddannelse fra dag ét? For ledige, der gerne vil skifte branche, kan det virke uforståeligt, at de skal vente et halvt år. Et eksempel:

Alle ledige har ret til at tage kørekort til lastbil og bus, og for mange kan det være en god mulighed for brancheskift. Det er jo en god ide, hvis det er svært at finde arbejde inden for den lediges hidtidige branche.

Der er blot et problem: For vognmanden er det ikke så interessant, hvis man kun kommer med et kørekort til lastbil, man skal helst have hele pakken, det vil sige også have taget uddannelse i kørsel med hænger, farligt gods samt arbejde med kran og truck. For at tage hele denne pakke skal der så ventes i flere måneder, indtil betingelsen om et halvt års ledighed før uddannelse er opfyldt.

Vi hører meget om mangel på arbejdskraft inden for visse brancher. Vi hører om, at det vil blive et stigende problem, og at vi skal være bedre til at hente udenlandsk arbejdskraft til landet. Så er det da tudetosset at have bremsende regler for dem, der gerne hurtigt vil uddanne sig til nye arbejdsområder med gode jobmuligheder. Hvorfor i alverden skal de først gå et halvt år som arbejdsløse?

Vores opfordring skal være: Blød op på de noget firkantede regler. Skab mulighed for uddannelse fra dag ét, så den ledige hurtigst muligt kan komme i gang. Naturligvis skal man som ledig være motiveret, og tilbuddet om, at man for eksempel kan tage hele pakken til kørsel med lastbil, skal gives til dem, der vitterlig ønsker at skifte branche og søge job hos en vognmand.

Det kan man sikre sig gennem en mere individuel behandling af de ledige. Det bør i hvert fald ikke være reglen om, at der som udgangspunkt skal gå seks måneder, der som en administrativ stopklods forhindrer hurtig overgang fra ledighed til beskæftigelse.

Vi er selvfølgelig glade for kompetencegarantien, men måske er tiden inde til at få den evalueret og opdateret. Vi bidrager gerne med vores viden og vore erfaringer fra virkelighedens verden.


Ordet er ditMere Debat