Tip os log ind
Foto: Jens Anker Tvedebrink byskilt

Hvor er vi på vej hen med Silkeborg?

29. august 2018, 12.35

Byudvikling I den efterhånden lange triste kavalkade af væsentlige dispensationer fra lokalplaner, store afvigelser fra strukturplaner, uinspirerende bygninger, fantasiløst gentaget i det uendelige, tab og ødelæggelse af enorme mængder af bynære skove og grønne områder - og med fortidslevn som en Nordskovej i støbeskeen, står man som borger tilbage og ærgrer sig. Ærgrer sig over at perlekæden mister den ene perle efter den anden.

Senest står slaget om en af vore perler i kommunen, området sydøst for Sindbjerg og Stoubjerg, hvor politikerne nu synes, det er helt fint at ødelægge dette smukke område med opførelsen af de sædvanlige fantasiløse karreer.

Vi tror stadig på, at man kan lave inspirerende boligområder for den brede befolkning med mere differentierede typehuse af høj kvalitet, der er placeret med blødere hånd og med plads til mere grønt. På så attraktive naturperler som dette, mener vi at barren bør være højere. Alt andet er et knæfald for ejendomsudviklere, der for enhver pris prøver at presse de sidste procenter ud at et projekt. Det er typisk de procenter der vælter ambitionerne, men skæpper i kassen. På sigt er den strategi en rigtig tabersag for kommunen, men det fortsætter i stor hast. Forstå det hvem som kan!

Der henvises i strukturplanen til de fine udstykninger på Sletten i Holstebro og områder i Kolding - som lokalplanenbaren er milevidt fra. Der henvises til bæredygtige principper og grønne tage for at få bebyggelsen til at syne mindst muligt i området og specielt af hensyn til udsigten fra Sindbjerg og Stoubjerg. I strukturplanen er ambitionsniveauet højt - men ak - få ting kan genkendes i lokalplanen.

Et typisk eksempel på holdningen hos kommunen er planerne om opførelsen af nye boliger på Oslovej i det nordlige Silkeborg. Lokalplanen for området siger tæt lav bebyggelse i et plan, og sandelig ikke om forvaltningen udtaler til Midtjyllands Avis, at en bygherres planer om at bygge i 5 etager, er en så uvæsentlig afvigelse, at det vil gå glat igennem. Gad vide hvad der skal til, for at forvaltningen og byrådet anser det for en væsentlig afvigelse?

Borgmesteren belærer os om, at målet er at blive 100.000 indbyggere i kommunen og tilføjer, at når det nås, sættes målet givetvis højere. Det er skønt med flere medborgere i kommunen, og naturligvis skal der ske en udvikling, men kan det virkelig være rigtigt, at have blikket stift rettet mod et bestemt antal frem for, hvad vi skal være for en by og kommune?

Kan man svinge sig op til et citat fra et lidt ældre kendt skrift? »Thi hvad gavner det et menneske, om han vinder den hele verden, men må bøde med sin sjæl?« (Mathæus 16:26)

Man kan vel sige det samme om en by .


Ordet er ditMere Debat