Tip os log ind

Hvor er demokratiet i Europa?

15. maj 2019, 12.47

Indflydelse Når jeg går tur på den smukke Søvej mellem rådhuset og søen og ser de mange valgplakater med kandidater til EU-Parlamentet, kan jeg ikke lade være med at blive trist over, at du og jeg og vore europæiske medborgere lever i et EU med et så kæmpestort demokratisk underskud.

Det demokratiske ideal er vel, at borgerne skal være i stand til at ændre de samfundsmæssige rammer, de er borgere under, men det er næsten umuligt i dagens Europa.

Det parlament, vi skal vælge kandidater til om lidt, kan kun ændre i det, der bliver foreslået af EU-Kommissionen og Ministerrådet. EU- kommissærerne bliver valgt af blandt andet den danske regering, som så bliver valgt af Folketinget, som så bliver valgt af de danske borgere. Altså i tredje led. Ministerrådet bliver valgt i andet led af borgerne.

De to organer, der kan foreslå forordninger og direktiver, der har dybe konsekvenser for millioner af europæere, er altså kun indirekte valgt af dig og mig og vore europæiske medborgere. I øvrigt er alle EUs forordninger gældende lov, når de er vedtaget af et EU-system med demokratisk underskud, og det samme gælder for de fleste af direktiverne.

Samtidigt er EU i fuld gang med at forhandle handelsaftaler med andre lande. Disse handelsaftaler indeholder de såkaldte investorbeskyttelsesklausuler, som sikrer, at virksomheder i Japan eller Canada kan få erstatning, hvis vi i Danmark eller vi i Europa på demokratisk vis ændrer love og regler, der har betydning for disse virksomheder.

Øh! Hvor er demokratiet henne? Hvor er partiernes forslag til reformer, der kan sikre, at europæerne får mulighed for at ændre de samfundsmæssige rammer, hr. og fru Europa skal leve under? Og hvorfor har vi som europæere ikke mere indflydelse på Europa, end en midtjysk jordejer havde på det enevældige Danmark med dets stænderforsamlinger i 1841? Så ja til Europa! Ja til demokrati! Nej til embedsmandsstyre og pengevælde!


Ordet er ditMere Debat