Tip os log ind
29AUG09 Lys på Gudenåcentralen og El-fyrværkeri med Tesla-spoler ved Elmuseets 25 års jubilæum
Foto: Jens Anker Tvedebrink

Gudenaa- centralen har fødselsdag

I dag er det nøjagtigt 100 år siden, at bestyrelsen i driftsselskabet Gudenaacentralen trådte sammen for første gang
12. juli 2018, 18.00

TANGE 12. juli 1918 blev der holdt stiftende generalforsamling i det andelsselskab, som på statens vegne havde påtaget sig opgaven med at opføre og drive et vandkraftværk ved Gudenåen, nærmere bestemt i Tange.

Det var Århus Kommune, der var drivkraften bag det nystiftede andelsselskab. Det var også Århus Kommune, der havde tegnet sig for ejerskab af den største portion andelsbeviser. Hele 402 andele ud af 1.000 mulige.

Bestyrelsesarbejdet i de kommende cirka to og et halvt år kom til at dreje sig om en eneste vigtig ting: At få opført Tangeværket og det i en susende fart.

Der var gode grunde til at det skulle gå hurtigt: Første Verdenskrig havde fået kulprisen til at eksplodere, og da landets konventionelle kraftværker var enten kul- eller oliefyrede, betød det meget dyr energi.

Et vandkraftværk var datidens svar på denne udfordring: Tangeværket kunne levere billig strøm helt uafhængig af prisen på kul og olie til det meste af Midt- og Østjylland.

Men Tangeværket stod først klar til drift 8. januar 1921. Da var kulprisen igen på vej ned, så det kom til vare lidt længere, end stifterne havde håbet på at få anlægssummen på 14,5 millioner kroner forrentet og afdraget.

I dag producerer Tangeværket fortfarende sine 12 -14.000.000 kWh årligt svarende til forbruget i cirka 3.500 parcelhuse.

Jens-Ove Simonsen understreger, at Tangeværket stadigvæk er en kommercielt drevet og lønsom virksomhed.

Gudenaacentralen har for nylig sendt Viborg Kommune en ansøgning om at måtte anvende den CO2-neutrale el-produktion til at drive en stor varmepumpe, der ved hjælp varmevekslere nedsænket i Gudenåen foran værkets turbiner, kan producere prisbillig, CO2-neutral fjernvarme til forbrugerne i både Bjerringbro, Rødkærsbro, Ans og Ulstrup.

Og forslaget til en ny faunapassage med et kort slynget omløbsstryg støttes af Gudenaacentralen og dets ejere i Eniig.

100 års dagen markeres ikke i dag, men ved en reception 17. august. ks


Ordet er ditMere Bjerringbro