Tip os log ind

Grønne gågader

24. maj 2019, 12.55

Efter (alt for) mange år med nedslidte gågader i Silkeborg, er der nu så småt ved at ske noget. Handelsmiljøet har desværre været nedprioriteret i anlægsbudgetterne, og man kan nemt pege på et par infrastrukturelle anlægsprojekter, der bedre kunne have ventet.

Detailhandlen er under voldsom forandring i disse år, og da de store centerplaner i det gamle Torvecenteret desværre ikke blev gennemført, er det helt essentielt, at der er fokus på at optimere de eksisterende handelsgader. Et stort center ville have været en magnet, butikkerne kunne leve i slipstrømmen af, og uden centeret er det nu nødvendigt, at politikerne har fuld fokus på at fastholde og tiltrække gæster på anden vis.

Et af midlerne er at skabe et spændende handelsmiljø, og også på den måde støtte Handel Silkeborg. Foreningen skal dog også selv mere ind i kampen. Til det hører også, at det som minimum må være obligatorisk at være medlem af foreningen, hvis man har butik, klinik eller kontor i handelsgaderne. Alt andet er snylteri!

Nu er det mere end et år siden, at Handel Silkeborg professionaliserede sig med eksterne medlemmer og en city manager. Silkeborg Kommune bakkede det op ved at sætte foreningen på budgettet, men endnu er det svært at se forandringerne. Konceptet er stadig middelmådige kunstnere på en ladvogn, Late Nights og julebelysning som i nabobyerne. Så der er virkelig plads til nytænkning.

Nu er de fysiske rammer dog så på vej til at blive gjort attraktive. Politikerne har afsat et stort millionbeløb til i første omgang at renovere og totalt omlægge Vestergade og Søndergade med træer, grønne områder, vand, bænke - og plads til leg. Idéerne passer perfekt til de store planer for Søfronten med at trække naturen så meget ind i byen, som man som gæst forventer at se i Silkeborg.

Desværre har kommunen ødelagt den bedste forbindelse mellem handelsgaderne og Søfronten, da Rådhusgade blev til indkørsel til Jorn Torvets p-kælder. Nu hvor p-kælderen under Fredensgård får forbindelse med torveparkeringen, bør man seriøst overveje at omdanne Rådhusgade til en grøn kile fra handelsgaderne ned til Langsøen.

Tværgade, Nygade og Skoletorvet bør også allerede nu tænkes med ind i en plan for et mere attraktivt handelsmiljø. Det er dog ikke mange år siden, der blev renoveret, men fliser og granit er helt smuldret, og Nygade fortjener at blive nytænkt som latiner-gade i sammenhæng med Skoletorvet.

Generelt savnes bedre sammenhæng mellem gågaderne - også mellem den nye gågade i Fredensgade og så Søndergade. Vi skal undgå de »døde ender« som fx den yderste ende af Vestergade, hvor butikkerne ikke har nok kundetrafik.

De nye, grønne gågader er et positivt tiltag for byens omdømme som en by midt i en skøn natur. Men lad os nu bare få endnu flere træer i midtbyen! Med klimaet og CO2 i fokus er det mystisk, at naturperlen Silkeborg ikke som flere andre kommuner har en træ-politik med fx at plante to nye træer i byen, for hvert der fældes. Og der er fældet mange! Rigtig mange!!


Ordet er ditMere Debat