Tip os log ind
  • 1/: Selv en gris kan have ring i næsen og et blik, der udstråler »hey - her er jeg«. Attitude er åbenbart også for grisebasser. Den her voksne mor-so bo på Skovgaard ved Them har lige nu sine egne 15 smågrise at passe godt på.
  • 1/: Joan Tarbensen har boet på Skovgaard siden 1991, men begyndte først med gårdbutik i 1997. Stedet producerer nu omkring 5-600 grise om året, der alle bliver slaget på Aidt Slagtehus ved Thorsø. Derefter bliver kødet solgt i Skovgaards egen gårdbutik, når stedets egen slagter har skåret grisekødet ud eller lavet det til alverdens pølser og andre lækkerier.
  • 1/: De har lige nu de 120 små grisebasser på Skovgaard, der er født omkring nytårsaften. Alle grisene går ude hele året rundt, og hvis det bliver for koldt, så putter grisene sig bare tæt sammen i husene, der er fyldt godt op med halm. Der er der varmt og godt.
  • 1/: Som noget nyt er Skovgaard begyndt at have grisene fra helt nyfødte, så de køber dem ikke længere udefra, da grisene nu fødes på Skovgaard. Årsagen er, at de vil være sikre på, hvordan grisene har haft det hele tiden. De yngste grise er født omkring nytårsaften.
  • 1/: Det siges om frilandsgrisene på Skovgaard, at de altid har krølle på halen. Skovgaard har egen slagter, og der er i alt cirka 10 medarbejdere, der sørger for driften af stedet. Grisene bliver ikke halekuperet, får GMO-frit foder og får aldrig penicillin.
  • 1/: Om sommeren bliver der sørget for, at der er mudderhuller på markerne som grisene kan vælte sig rundt i. Mudderet virker nemlig som beskyttende solcreme på grisenes hud i sommervarmen. Ved slagtning vejer grisene 80-90 kilo. Grisene sælges både hele, halve eller i mange andre mindre udskæringer og som diverse pålæg.
    Foto: Martin Ballund
  • 1/: Joan Tarbensen driver Skovgaard sammen med sin mand, Hans Skovgaard. De har haft stedet siden 1991. Der er ud over grise også høns, kødkvæg og 500 malkekøer. Them Mejeri laver en særlig gårdost af mælk fra Skovgaard, der også sælges i stedets egen gårdbutik.
  • 1/: Joan Tarbensen

Grisebasser med attitude og krølle på halen

Hos Skovgaard ved Them går grisene ude året rundt og bader sig i mudder og roder i jorden uanset vejret
07. februar 2019, 17.00

Them En glad gris har krølle på halen. Og hos Skovgaard ved Them har grisene altid krølle på halen. Sådan lyder det i hvert fald fra Joan Tarbensen, der har...

Allerede abonnent? Log ind her
Mere Them