Tip os log ind

Giv de socialt udsatte smilet tilbage

28. september 2018, 12.27

TANDSUNDHED Smil til verden. Så smiler den til dig. Sådan lyder et gammelt ordsprog. Men for nogle i vores samfund er smilet falmet for længe siden. Det er vores socialt udsatte medborgere, jeg tænker på.

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed har hver anden socialt udsatte mindre end 20 tænder i munden. Hver femte har haft tandsmerter inden for de sidste 14 dage. Så har man ikke så meget lyst til at smile.

Jan Sjursen, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte, har i et indlæg i Politiken beskrevet, hvordan mange socialt udsatte forsøger at skjule deres dårlige tænder. For dem er de dårlige tænder et synligt tegn på et marginaliseret liv. Et tegn på, at de ikke går til tandlæge, fordi de frygter ikke at kunne betale regningerne. Noget de skammer sig over.

Men egentlig er det meget værre end det. Dårlige tænder kan bidrage til at fastholde socialt udsatte i deres vanskelige situation. Det er ikke svært at forstå, at det må dræne meget af energien, hvis man skal tage sig til kinden, hver gang man har taget en bid. Eller at det er markant sværere at gøre et godt indtryk til jobsamtalen, hvis man næsten ingen tænder har tilbage i munden.

Vi skal give de socialt udsatte tandsundheden - og dermed forhåbentlig også smilet - tilbage.

Det kan vi bidrage væsentligt til ved at give gratis tandpleje til de socialt udsatte, sådan som vi har foreslået i Socialdemokratiet.

Dårlig tandsundhed fastholder mennesker i sociale problemer. Hvis vi får boret et hul og givet en fyldning, hvor der er behov, gør vi det ikke bare lettere for socialt udsatte at smile til verden. Vi bidrager også til, at flere kan leve et bedre og mere værdigt liv.


Ordet er ditMere Debat