Tip os log ind
  • 1/: Carla Asvig (t.h.) sammen med en af veninderne fra dette års sommerlejr på Hestlund Efterskole, Louise Thorsen fra Aalborg. ?
    Foto: Henrik Ole Jensen
  • 1/: - Det har ligesom ikke rigtig været sommer, hvis jeg ikke har været i Hestlund, siger lejrchef Kevin B. Pihl fra Amager.

Friuge på Hestlund fra en hektisk hverdag

Hestlund Efterskole danner atter rammen om en Blå Kors-sommerlejr for unge fra misbrugs-familier
22. juli 2017, 07.55

hestlund Selvom skolerne holder sommerferie, så danner bygningerne mange steder rammen om forskellige aktiviteter.

På Hestlund Efterskole er det blandt andet blevet en fast tradition, at Blå Kors rykker ind en uges tid for at holde den traditionelle sommerlejr for unge udsatte mennesker.

Tilsvarende sommerlejre finder i øvrigt sted en halv snes andre steder rundt om i landet.

Pædagogen Kevin B. Pihl tager hvert år turen over bælterne for som frivillig at være med i lejren.

De sidste år har han været lejrchef.

- Det har ligesom ikke rigtigt været sommer, uden jeg har været med i den her sommerlejr. Det er ikke kun mig, der giver noget som frivillig. Jeg føler, at jeg får rigtigt meget igen, siger Kevin B. Pihl.

Han har været ved at regne lidt på det og mener, at det er syvende år i træk, at han deltager i lejren på Hestlund, men at han har været med som frivillig ved Blå Kors' sommerlejre i 13 år.


Det er afslapning

I år er der tilmeldt 33 unge på lejren i Hestlund, og der er 17 frivillige.

- Det kan synes som mange, men baggrunden er, at vi fordeler opgaverne på mange skuldre, så de unge kan holde helt fri. De har som regel nok at se til i hverdagen, så derfor skal de have mulighed for at slappe af på denne lejr, fastslår lejrchefen.

Det er de unge selv, der melder sig til lejren, og der er mange gengangere. Blandt disse er 14-årige Carla Asvig fra Snejbjerg en af dem, der har været med flere gange. Hun kommer fra en familie, som har haft problemer med misbrug.

- Jeg synes, at det er rigtigt hyggeligt at være her. Man møder mange andre unge at tale med, fortæller Carla, der i øvrigt er blevet så glad for Hestlund Efterskole, at hun starter her som elev på 10. klasse efter sommerferien.


Alternative veje

Ud over at give de unge deltagere et tiltrængt afbræk i en til tider turbulent hverdag, så tjener Blå Kors' sommerlejre også andre vigtige formål.

- Undersøgelser har vist, at der er stor risiko for, at børn og unge, der vokser op i en misbrugsfamilie selv havner i samme situation som de voksne. Det vil vi naturligvis gøre noget for at forhindre, og det sker blandt andet gennem lejrene, hvor de unge får nye netværk og oplevelser. Desuden vil vi gerne være med til at vise de unge en anden vej og lægger ikke skjul på, at vi er en organisation, der bygger på kristne værdier, siger Kevin B. Pihl.

Årets tema på lejren i Hestlund er »verdensborger«, hvilket også kommer til udtryk gennem maden, hvor deltagerne i år får smagsindtryk fra hele verden.

Der står blandt andet afrikanske og asiatiske retter på menuen, og hvis det ikke skulle falde i deltagernes smag, så står der rugbrød med leverpostej klar.

- Deltagerne skal i hvert fald ikke gå sultne i seng, lover lejrchefen.


Telefoner inddrages

I løbet af ugen sker der en masse og en af dagene går turen til Djurs Sommerland.

- Der skal både være oplevelser for deltagerne, men også tid til refleksion. Hvis den enkelte har brug for ro, så får vedkommende naturligvis det, men det er meningenen, at vi skal dyrke fællesskabet her på lejren, siger den 35-årige lejrchef.

Derfor bliver mobiltelefonerne også inddraget og udleveres kun i et mindre tidsrum dagligt, så deltagerne eventuelt kan ringe hjem.

- De unge kender betingelserne, når de melder sig til lejren. Baggrunden for inddragelsen er, at vi gerne skal opleve fællesskabet, og det gør man altså ikke, hvis halvdelen sidder med en telefon, mener Kevin B. Pihl.

Deltagerne er mellem 15 og 25 år, og det kan være en tid for mange, hvor der skal eksperimenteres, og hvor der er fuld gang i hormonerne, men det skaber ikke de store problemer.

Det kristne budskab er en del af lejrens DNA, og deltagerne mødes dagligt til en slags forkyndelse. Det er dog frivilligt, om man ønsker at deltage.

- Vi vil ikke presse noget ned over hovedet på de unge. Allerede ved tilmeldingen ved man, at Blå Kors også rummer et kristent element, siger lejrchefen.


Ordet er dit