Tip os log ind

Fornuften sejrede over van(d)viddet

28. november 2018, 12.00

HELLIGDOM I mandags traf et habilt flertal i byrådet beslutning om at bevare Allinggård Sø med en passage rundt om opstemning og elværk, der tillader fri vandring for fisk og insekter. God beslutning, der matcher ønsker fra lodsejer og lokalbefolkning, og som i øvrigt giver den fiskevandring, der er essensen i EU's vand-planer.

Byrådsmødet illustrerer endnu en gang, at VAND er tidernes store politiske helligdom. Mange mennesker i det offentlige system - forvaltning og politikere - er pinedød fokuserede på, at alt menneskeskabt værdi og kultur omkring vores vandløb og søer må vige for »VANDETS frie løb«. Det er den nye helligdom - og så forsømmer man gerne nærdemokrati, privat ejendomsret, grøn energiproduktion, samskabelse og andre begreber, vi gerne vil smykke os med. Løsninger til »befrielse af vandet« designes bag skriveborde og i fora langt væk fra de berørte områder uden indlevelse for den dagligdag, der findes dér. Det er en skam.

Når jeg ser på den ildhu og lidenskab de »frie vandforkæmpere« lægger for dagen, bliver jeg ofte forbavset. Mængden af litteratur, de læser. Mængden af lovforslag, forordninger og regulativer, der studeres. De opfindsomme skrækscenarier, der fremlægges. Jeg kan ikke lade være med nogle gange at blive lidt imponeret over indsatsen.

Men. Jeg kan heller ikke lade være med at tænke dette: Hvis nu kræfterne blev brugt med samme ildhu indenfor områder som ungdomsarbejdsløshed, ældrepleje, børn med udfordringer og andre tunge politiske områder ... tjah, så var andre vigtigere nødder måske knækket. Så finder vandet nok sin vej, ligesom fornuften gjorde i byrådssalen. Tak for det.


Ordet er ditMere Debat