Tip os log ind

Følg Fødevarestyrelsens kostråd - de holder hele vejen

07. september 2018, 12.59

Kostråd Fødevarestyrelsens officielle kostråd får skyld for meget. Men i Marie Raes' indlæg i Midtjyllands Avis 31. august optræder anklager mod det veldokumenteret og videnskabelige grundlag bag kostrådene på et niveau, jeg ikke erindrer at have mødt tidligere.

Vel er Danmark et land med globalt udsyn og indflydelse. Men at give de danske kostråd skylden for klodens fedme- og sygdomsepidemi, vil nok for de fleste af avisens læsere fremstå som et postulat uden jordforbindelse.

Videnskabeligheden i angrebene på kostrådene holder ikke til en helt banal trykprøvning. Eksempelvis når Marie Raes hævder, at nutidens livsstilsepidemier først opstod, da Fødevarestyrelsen kom på banen med kostrådene. Det svarer til at påstå, at antallet af nyfødte børn i Danmark gik ned i 1960'erne fordi, antallet af storke begyndte at dale.

Fødevarestyrelsens officielle kostråd bygger på et solidt videnskabeligt fundament af viden, indsamlet, gransket og trykprøvet af anerkendte forskere og universiteter i Norden. Rådene bliver løbende tilpasset, senest for fem år siden, og lægger op til en sund balance i hverdagen. »Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv«, lyder det første og ganske enkle råd.

Men selv nok så mange videnskabeligt funderede kostråd er ingen garanti for, at vægten kan holdes i skak. Dertil er sammenhængene mellem de forhold, der har indflydelse på udbuddet af fødevarer i butikkerne, forbrugernes efterspørgsel og ikke mindst på tallet på badevægten alt for komplicerede.


Ordet er ditMere Debat