Tip os log ind
Foto: Martin Ballund

Fint skal det være

14. februar 2019, 13.05

Om en måned skal elever fra primært 9. og 10. klasse have foretaget deres valg af ungdomsuddannelse. Skal de kommende år tilbringes på det traditionelle gymnasium, STX. skal det være en handelsuddannelse eller skal uddannelsen være af mere praktisk karakter? Eller en kombination? Eller noget helt fjerde?

Det er et svært valg i en ung alder, men forhåbentlig har de unge fået masser af vejledning - både fra skolernes og forældrenes side. Muligheder mangler der ikke.

Den nuværende generation står lige nu i en meget privilegeret situation. De behøver ikke at tænke på beskæftigelsesmuligheder. Næsten uanset deres valg er deres mulighed for senere at få et job nemlig historisk gode.

Så - imodsætning til for eksempel 80'ernes unge - så kan de vælge efter interesse.

For kort tid siden fortalte rektor på Silkeborg Gymnasium, Erik Olesen, at nogle unge bliver presset til at tage en erhvervsuddannelse. Det var godt nok en fuldstændig gratis omgang fra rektoren, da han ingen dokumentation overhovedet havde for sit synspunkt. Han kunne ikke engang henvise til et faldende elevtal til hans egen arbejdsplads.

Man kunne med lige så god dokumentation hævde, at det modsatte gør sig gældende. Nemlig at nogle unge går på Erik Olesens gymnasium, fordi de er blevet presset til det. De har klaret sig glimrende i folkeskolen med gode karakterer til følge, og så har de fået at vide, at det oplagte valg er STX.

Enten dropper de så efterfølgende ud af gymnasiet, eller de tager den tre år lange uddannelse, selvom de måske kunne have fundet en sjovere og bedre vej til drømmejobbet.

I stedet for at skyde på andre uddannelser og fremhæve sin egen, der i følge rektoren kan føre til jobs, der er »finere« end andre, burde han hellere slå til lyd for, at de unge får den bedst mulige vejledning inden de foretager deres valg. Erik Olesen kan jo ikke være interesseret i, at han får elever som føler, at de har valgt en forkert uddannelse.

For der er jo ikke noget i vejen med Erik Olesens pointe. Nemlig, at vi i fremtiden kan se frem til at mangle arbejdskraft, og at hvis vi skal have repareret vores bil eller bygget broer, så bliver der brug for udenlandsk arbejdskraft.

Men det skal ikke være Erik Olesen, som bestemmer, om det skal være en dansk eller polsk mekaniker, der skal reparere bilen. Det skal de unge selv afgøre med deres valg.


Ordet er ditMere Debat
Midtjyske Meninger

Grønne gågader