Tip os log ind

Enggaards faste greb om Silkeborg

06. marts 2019, 14.49

Det går stærkt i Silkeborg i disse år. For stærkt synes nogen. Personligt synes jeg næsten ikke det kan gå stærkt nok, efter byen i alt for mange år har stået stille og kandideret til at overgå til museum. Jeg bifalder byudvikling og byfortætning - hvis det vel og mærke bliver gjort langsigtet og intelligent. På den konto halter det dog nu og da.

Men kommunen er blevet skarpere, og arbejder målrettet og professionelt på at sagsbehandle, så vi ikke igen skal opleve en Mascot-flugt eller en Multiarena-fadæse. Sidste store knast er Asger fra Aalborg. Asger Enggaard har fra dag ét haft et fast greb om kommunens boller, og udefra har man set undrende til, hvordan han i mere end ti år har kunne agere som han vil. Og det vel og mærke i centrum af centrum - på, under og ved Jorn Torvet.

Den langstrakte sag med p-kælderen under byens gamle torv, og hvordan regnestykkerne blev gjort op til Enggaards fordel (og nu igen med kompensation for p-afgifter), må gå over i historien som en undervisningscase i dårlig kommunal forvaltning. Og ikke at glemme, at hele projektet var bundet op på et lovet butikscenter - et center, der blev tegnet på tilbage i 2008, og som skulle stå færdig senest 2014.

Et projekt, der i mere end ti år har efterladt et tomt og forfaldent spøgelsescenter lige midt i Silkeborg. Hvis menigmand køber en byggegrund, følger der en byggepligt med, som skal være opfyldt inden en bestemt dato. Men ikke når A. Enggaard lægger beslag på store dele af centrum. Så bukker vi alle sammen - og kommunen mest.

Da centerplanerne blev opgivet, var der dog hurtig reaktion fra Enggaard. For PUF! Den bedste beliggenhed for butikker blev tryllet om til boliger med bedre afkast. Så borgerne skulle nu imødekommes. De første skitser blev fremlagt, og på en info-stand kunne menigmand møde Asgers folk. Lige om lidt er det så et år siden. Ikke meget er sket. I bedste fald vil et projekt komme i offentlig høring til september ...

Og centeret forfalder mere og mere. Fornylig antydede A. Enggaard endda her i avisen, at den forhadte p-nedkørsel på Christian 8. s Vej kun måske kunne fjernes. Sikkert som led i en forhandling. Der holder max. 20 biler i kælderen, og de kunne de sidste 10 år have klaret sig med én indkørsel, så betonklodsen havde været væk.

Kommunen var klar til at ekspropriere Cirkle K, så en pensionskasse kunne bygge - hvad forhindrer kommunen i at ekspropriere p-nedkørslen til gavn for almenvellet? Da p-kælderen under Jorn Torvet blev præsenteret første gang, var det endda planen, at den skulle forbindes med p-kælderen under Torvecenteret. Hvad blev der af den plan? Hvordan kom Enggaard fri af den aftale?

Et eller andet er gået helt galt i kommunens forhold til Asger Enggaard. Man kan frygte det derfor også bliver en arkitektonisk discountløsning, når der engang bygges på den store, centrale grund, men jeg håber inderligt at A. Enggaard vil gøre frygten til skamme.

Men Vindum og Okholm - I må snart op på tandemen og cykle en tur til Aalborg (pas godt på ude på rute 52 - den er vildt belastet med mere end 15.000 biler i døgnet) for at få Asger til at forstå, at det er jer og os - og ikke ham, der bestemmer i Silkeborg.


Ordet er dit